Dosarul coronavirus


Dosarul coronavirus

Bravii sărăntoci – cei care își numără bănuții de la o pensie la alta – au mai găsit cîteva firfirici sub plapumă și au năvălit entuziaști după pradă. Au luat cu asalt moll-urile cu intenția de a goli rafturile. Am mai văzut asta într-un desen animat cînd, după o navală a furnicilor, nu a mai rămas nimic. Cumpărătorii isterizați au ras rafturile de sticlele de ulei, pungile de făină și mălai, baxurile de apă plată. S-au bătut apoi la caserie, s-au înjurat, lovit, împins… Nu s-au atins de săpun, prosoape, detergenți, pastă de dinți…

De unde atîta energie și de unde bani? Pînă ieri ne dădea săracia afară din case! Nici de sărbatori – cînd vînzările cresc de zece ori – nu se întîmplă așa ceva. Negustorii, patronii de magazine, engrosiștii sunt fericiți. Se uită încîntați la năvala fraierilor și-și freacă mîinile mulțumiți. O epidemie la vremea ei face cît zece femei!

Adevărul este că din cînd în cînd lumea înnebunește. Nu are nevoie decît de un pretext ca să-și iasă din fire. Vezi povestea sperieturii cu bomba atomica în timpul Războiului Rece. Isteria cu Julian Assange, cea cu amestecul Kremlinului în alegerile din SUA, cu cometa X care va lovi cert pămîntul, și cu zvonurile care anunță sfîrșitul lumii. Spitalele psihiatrice ar trebui să se umple de suferinzi, dar nu se întîmplă așa. Cei căzuți pradă acceselor de demență nu se ascund, operează la vedere. Își găsesc tribune populare, inundă Facebook-ul cu tîmpenii, apar la teve și produc panica. Statul nu mai are credibilitate, degeaba face propagandă și dă comunicate asiguratoare. Mass-media sunt interesate la maxim să facă audiență, să vîndă publicitate, să aibă rating, adică să facă bani. Este motivul pentru care apasă pe senzațional. Sunt zilele cînd audiențelele cresc cel mai tare și se fac cele mai mari afaceri. Firește exploatînd nerușinat frica oamenilor.

Pandemia coronavirus (ca și altele din urmă) a permis unora să facă afaceri la greu. Profitorii știu întotdeauna să scoată foloase, să profite de momentele de cumpănă ale omenirii. E vorba de miliarde… Singura soluție este rațiunea. Numai ea se poate opune nebuniei. O atitudine sceptică față de puzderia de zvonuri care ne amenință cu moartea…

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.