UPDATE Vârsta primului român diagnosticat cu coronavirus


UPDATE Vârsta primului român diagnosticat cu coronavirus

UPDATE 

Edilul comunei Prigoria, Iuliana Iliescu, a zis, miercuri seară, pentru MEDIAFAX, că pacientul confirmat COVID-19, în vârstă de "aproximativ 20 de ani", locuiește cu bunicii și părinții în satul Dobrana și lucra la un restaurant unde patron era italianul venit la rude în România.

"De azi dimineață (miercuri – n.r.) știam că a fost contact și l-am supravegheat toată ziua, și cu Poliția. Știam de familie, dar așteptam rezultatul analizelor. Acum câteva minute a venit confirmarea. A venit jandarmeria, așteptăm mașina specială de la Craiova să îl ia să-l ducă la București. Băiatul lucrează la o unitate la care este patron italianul. Lucra aici în România, nu în Italia. Băiatul este din Dobrana, locuiește cu părinții și cu bunicii. Sunt izolați de azi-dimineață toți. Are aproximativ 20 de ani", a spus primarul. (citiți AICI mai multe detalii) 

UPDATE

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a confirmat într-o conferință de presă că un bărbat din Gorj s-a îmbolnăvit cu coronavirus. Șeful DSU, Raed Arafat, a preferat să nu facă publică vârsta persoanei infectate cu coronavirus sau zona unde stă. 

În prezent, autoritățile încearcă să stabilească toate persoanele cu care a intrat în contact în ultima perioadă bărbatul diagnosticat cu infecție cu coronavirus, pentru a le testa și izola, dacă va fi cazul, au precizat Victor Costache și Raed Arafat.

Totodată, autoritățile sanitare mai au în lucru, în acest moment, 33 de teste ale unor persoane din zona unde a fost confirmat primul caz al unui român infectat cu coronavirus.

Victor Costache: "Suntem din păcate în măsură să vă anunțăm că în urma testării persoanelor din Gorj, care au intrat în legătură cu cetățeanul italian din Rimini, avem primul caz de infectare cu COVID-19 pe teritoriul României. Bărbatul e dintr-o localitate din județul Gorj. Imediat după ce va ajunge la București va intra în schema de tratament și sperăm într-o evoluție pozitivă. Starea bărbatului este bună, nu manifestă simptome și nu trebuie să ne alarmăm. E vorba despre o persoană total asimptomatică. Mai avem în lucru 33 de teste din acea zonă și vă vom comunica rezultatele imediat ce va fi posibil". 

Mai mult, Raed Arafat a precizat că pacientul a intrat în contact direct cu italianul de 71 de ani infectat cu coronavirus, care a vizitat țara noastră între 18 și 22 februarie, fiind o cunoștință de-a lui. Pacientul va sosi la București în aproximativ 5 ore. 

De asemenea, Raed Arafat a informat că pacientul român infectat cu coronavirus trăia în aceeași casă cu încă 7 rude, care vor fi pentru 14 zile în carantină. Important e de precizat că vecinii nu pot fi infectați de faptul că unul dintre cei 7 membri ai familiei aflate în carantină ar putea fi infectat cu coronavirus. Virusul se transmite doar în proximitatea celor afectați. De altfel, Arafat a precizat că cei 7 membri ai familiei au fost testați și rezultatele au fost negative.

"Virusul nu se transmite la distanță. Virusul nu o să zboare și o să se ducă la un alt om", a zis Raed Arafat.

"Pacientul este într-o stare bună și nu are simptome în acest moment, nu prezintă febră, nu prezintă tuse. Va fi transportat cu o izoletă de la domiciliu la spitalul Matei Balș, unde va ajunge în 4-5 ore. În casa respectivă mai sunt 7 persoane și toate au fost testate negativ. Toate cele 7 persoane vor rămâne la domiciliu, sub pază, timp de 14 zile și li se va asigura tot ceea ce este necesar. Peste 14 zile vor fi din nou testați, iar dacă apar simptome la vreunul dintre ei mai devreme de 14 zile, va fi imediat internat. Vecinii trebuie să înțeleagă că nu au cum să-i afecteze", a completat Arafat. 


ȘTIREA INIȚIALĂ

Horaţiu Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănărăţii, a confirmat miercuri seara că primul caz de infectare cu coronavirus a fost depistat între persoanele din Gorj care au intrat în contact cu italianul bolnav.

Jurnalista Carla Tănasie atrage atenția că persoana infectată cu coronavirus nu prezenta vreun simptom. 

"Da, putem confirma. Există diagnosticul pozitiv, realizat la Institutul Matei Balș. Este vorba de pacientul din Gorj. Mai există o probă în lucru. Vă ținem la curent. Persoana care este în Gorj este în carantină. Urmează să decidem internarea ei", a spus secretarul de stat al Antena 3, citat de știripesurse

De asemenea, jurnalista Carla Tănasie mai spune că o a doua persoană este suspectată că e infectată cu coronavirus. 

Primele 10 persoane infectate cu coronavirus vor fi tratate la Matei Balș. 

Amintim că Grupul de Comunicare Strategică a transmis ieri că italianul în vârstă de 71 de ani, depistat cu coronavirus la Rimini, a fost în Craiova pe perioada a 4 zile, între 18 și 22 februarie, unde a avut mai multe întâlniri de afaceri, dar și-a vizitat și rudele.(citiți AICI mai multe detalii)

Italianul de 71 de ani a declarat pentru un site din știri din Italia că se simte mai bine, nu mai are febră și că sigur nu a luat virusul din țara noastră, chiar dacă a petrecut câteva zile pe aici. El a plecat sâmbătă, 22.02, de la Craiova și a aterizat pe aeroportul din Bologna. Duminică a început să tușească și să facă febră, iar luni dimineață a fost diagnosticat cu coronavirus ș internat la Rimini. El a stat patru zile în România, în județele Dolj și Gorj, fiind însurat cu o româncă din Gorj. (citiți AICI mai multe detalii) 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.