Președintele Klaus Iohanis a anunțat marți într-o declarație de presă, la Palatul Cotroceni, că Ludovic Orban a renunțat la mandatul de premier desemnat. Iohannis a invocat blocajul creat de PSD în Parlament în cazul boicotului de ieri al ședinței de învestitură a Guvernul Orban 2.
"Procedura în Parlament nu s-a blocat fiindcă Ludovic Orban a făcut sau nu a făcut ceva anume, ci pentru că a făcut ce trebuie, a întocmit o listă, s-a prezentat în Parlament. Însă, întreg blocajul s-a produs din cauza PSD, care mai întâi a tras de timp cu audierile care altă dată se făceau într-o zi, acum s-au făcut într-o săptămână jumătate. După care, termenul la care s-a pus votul de învestitură a fost cel maximal admis în regulament. Deci se vede clar intenția de a bloca acest demers. Deci PSD a încercat să blocheze acest demers parlamentar. Pentru a debloca acest demers, domnul Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat și mergem mai departe", a explicat Iohannis.
Astfel, președintele a convocat mâine consultări cu partidele parlamentare, care se vor încheia tot mâine, în urma cărora va anunța varianta de premier desemnat, care în urma deciziei CCR de ieri va trebui să își anunțe intenția de a forma o majoritate parlamentară.
Mai mult, Iohannis a spus că Ludovic Orban rămâne principala variantă de premier, după alegerile parlamentare, anticipate sau la termen.
Klaus Iohannis: În această seară, domnul Ludovic Orban şi-a depus mandatul de premier desemnat. Motivaţia este pe cât de simplă, pe atât de clară. regulamentul activităţilor comune din Parlament prevede un termen de 15 zile în care trebuie să se pronunţe Camerele reunite asupra propunerii de Guvern. Aceste 15 zile s-au epuizat fără se se fi votat. În esenţă, ştim. Situaţia se datorează PSD, care a boicotat şedinţa de ieri și nu s-a putut da un vot. Riscăm să intrăm într-un blocaj. Un blocaj e ultimul lucru pe care ni-l dorim în această situație. De aceea, am acceptat această depunere de mandat din partea lui Ludovic Orban. În consecinţă, voi convoca consultări cu partidele parlamentare, consultări care se vor începe la ora 16 şi care se vor termina în jur de ora 20. Apoi voi veni în faţa naţiunii.(...) S-ar putea să avem mâine o desemnare".
Jurnalist: Vă veți asigura de data aceasta că aveți susținerea din partea partidelor care au boicotat ședința de învestire a Guvernului?
Klaus Iohannis: Eu voi sonda opiniile partidelor parlamentare și voi încerca să fac o desemnare care va duce la o procedură care se finalizează. Mă voi asigura că fac o desemnare bună.
Jurnalist: Aveți ceva să îi reproșați premierului pentru acest blocaj de trei luni de guvernare, iată, și poate că nu ar fi fost mai bine să își dea demisia pentru a se ajunge la alegeri anticipate și nu acestă moțiune de cenzură care a dus la un blocaj în Parlament ținând cont că nu au majoritate cei de la PNL?
Klaus Iohannis: Dimpotrivă. Sunt foarte mulțumit de munca depusă de domnul Ludovic Orban în calitate de premier și în calitate de premier interimar. A reușit acest Guvern să facă într-un termen foarte scurt lucruri care au fost absolut necesare pentru țară. (...) Nu doar că nu aș avea ce să îi reproșez, chiar aș avea pentru ce să îl laud. Iar procedura în Parlament nu s-a blocat fiindcă Ludovic Orban a făcut sau nu a făcut ceva anume, ci pentru că a făcut ce trebuie, a întocmit o listă, s-a prezentat în Parlament. Însă, întreg blocajul s-a produs din cauza PSD, care mai întâi a tras de timp cu audierile care altă dată se făceau într-o zi, acum s-au făcut într-o săptămână jumătate. După care, termenul la care s-a pus votul de învestitură a fost cel maximal admis în regulament. Deci se vede clar intenția de a bloca acest demers. Deci PSD a încercat să blocheze acest demers parlamentar. Pentru a debloca acest demers, domnul Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat și mergem mai departe. România nu are nevoie de blocaje, ci are nevoie să meargă înainte, sunt suficiente probleme care trebuie rezolvate.
Vedeți video în cele ce urmează:
Amintim că CCR a admis sesizarea PSD şi a decis luni că există un conflict juridic între Parlament şi preşedinte în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier. Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare de premier, argumentul Curţii fiind că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.