Un impresionant complex sportiv și de turism de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, cunoscut de localnici sub numele de „Complexul rusesc”, a devenit un veritabil simbol al Bulgariei, o țară prinsă între loialitatea față de NATO și UE, pe de o parte, și relația de prietenie cu mai vechiul său aliat, Rusia, pe de altă parte, se arată într-o analiză Bloomberg.
Complexul din Kamchia, Bulgaria, este rezultatul unui proiect, în valoare de 200 de milioane de euro, inițiat de către fostul primar al Moscovei, Iuri Lujkov. Stațiunea include un hotel, mai multe săli de teatru, un cinematograf, un studio TV, o piscină olimpică, precum și o serie de terenuri și săli de sport pentru 35 de discipline sportive.
”Ce nu putem face aici este să avem un cartier general al spionilor”, a declarat, în glumă, directorul complexului Nikolai Nedialkov. Declarația vine pe fondul unor suspiciuni că, în realitate, Moscova a construit aici, în Bulgaria, un veritabil centru de pregătire a agenților operativi ai Rusiei, se arată în analiza Bloomberg.
Suspiciunile au fost alimentate de o declarație, făcută în decembrie 2019, de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a prezentat Kamchia drept un „model ideal de soft power” și a propus trecerea stațiunii sub controlul total al Kremlinului. Declarația lui Lavrov a venit în contextul în care veniturile și activitatea complexului de la Kamcha au fost afectate de sancțiunile economice impuse Rusiei.
Cocktailul influenței Moscovei în Balcani: Structura puterii de tip sovietic și corupția
Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a fost întrebat, în aceste zile, de către jurnaliștii bulgari dacă rușii chiar construiesc la Kamchia „o bază militară”. Borisov a răspuns că, din ce își amintește, acest loc este destinat copiilor și veteranilor și că, din informațiile sale, nimic nu se va schimba, din acest punct de vedere. În același timp, a admis Borisov, Bulgaria va urmări să păstreze păstrarea unui echilibru între relațiile cu Turcia și Rusia, dar și cu țările occidentale.
Marea problemă pentru SUA și Europa este că Bulgaria preferă să rămână cel mai important avanpost al Rusiei lui Putin, a declarat fostul ambasador bulgar la Moscova, Ilian Vasilev.
„Principalele metode prin care Rusia își exercită influența sunt o combinație între structura de putere de tip sovietic și corupție, ceea ce reprezintă liantul care ține laolaltă întreaga societate din Rusia, dar și din Bulgaria”, a spus Vasilev.
Ambasadorul Rusiei la Uniunea Europeană declara în 2006, înaintea aderării Bulgariei (laolaltă cu România) în UE, că ar fi extrem de util ca Moscova să aibă un „Cal troian” în interiorul structurilor euroatlantice.
Iar tentaculele Moscovei par să fie prezente peste tot în Bulgaria, o țară care importă practic toate gazele naturale prin intermediul unui contract cu compania rusă Gazprom. Contractul expiră în 2022. În plus, o treime din energia țării este produsă de o centrală nucleară care folosește combustibil nuclear adus din Rusia, iar acum guvernul de la Sofia dorește construirea unei a doua centrale nucleare care urmează să aibă alte reactoare rusești
Cum jonglează guvernul de la Sofia pe axa Washington-Bruxelles-Moscova
Premierul bulgar Boiko Borisov a participat, în ianuarie, alături de Vladimir Putin și liderul turc Recep Erdogan la ceremonia de inaugurare a gazoductului TurkStream.
În același timp, Borisov a semnat un contract în valoare de 1,3 miliarde de dolari pentru achiziționarea de avioane F-16 americane.
Bulgaria a refuzat, apoi, să se alăture inițiativei SUA și a mai multor state europene în expulzarea de diplomați ruși, după scandalul otrăvirii spionului Serghei Skripal, în Marea Britanie.
În schimb, procurorii bulgari l-au pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei pe șeful unui ONG, în cadrul unei acțiuni de devoalare a unei rețele care susținea îndepărtarea Bulgariei de UE și aliații occidentali și orientarea țării către Moscova.
Apoi, la doar două săptămâni după ceremonia lansării TurkStream, procurorii bulgari au acuzat alți trei ruși de tentativa de asasinat a unui traficant de arme, având legătură cu cazul Skripal. Alți doi diplomați ruși de la Sofia au fost apoi acuzați de spionaj în favoarea Moscovei.
Din 2007, de la aderarea în UE, Bulgaria a primit fonduri europene în valoare de peste 20 de miliarde de euro. Peste 60% din populație se declară în favoarea Uniunii Europene, unul dintre cele mai mari procente înregistrate, din acest punct de vedere, în țările UE.
Sursa: Digi24.ro