VIDEO DNA și DIICOT au o nouă conducere. Iohannis explică de ce le-a numit pe Hosu și Scutea: "Avizul CSM, superficial! Se ajunsese deja la o perioadă foarte lungă de interimat!"


VIDEO DNA și DIICOT au o nouă conducere. Iohannis explică de ce le-a numit pe Hosu și Scutea: "Avizul CSM, superficial! Se ajunsese deja la o perioadă foarte lungă de interimat!"

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi, înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European, că a considerat corecte propunerile făcute de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru șefia marilor parchete, Crin Bologa la DNA, Giorgiana Hosu la DIICOT și Gabriela Scutea la Parchetul General. 

CITIȚI ȘI: Iohannis a acceptat propunerile lui Predoiu pentru șefia marilor parchete. Hosu și Scutea primiseră aviz negativ din partea CSM

Mai mult, Iohannis a precizat că avizul dat de CSM în cazul Gabrielei Scutea, respectiv Giorgianei Hosu a fost unul "destul de superficial".

De asemenea, Klaus Iohannis a explicat că era nevoie urgentă de o conducere a DNA, DIICOT și PG care să își poată exercita pe deplin atribuțiile: "Foarte important aici de subliniat că s-a încheiat interimatul la marile parchete. Se ajunsese deja la o perioadă foarte lungă de interimat care nu a permis procurorilor să-și facă treaba așa cum trebuie în toate situațiile. O conducere interimară întotdeauna are acest efect asupra unei instituții".

Jurnalist: Domnule Președinte, în țară ați numit astăzi procurorii șefi la marile parchete. Puteți explica de ce nu ați ținut cont de avizele negative ale CSM în două dintre cazuri?

Klaus Iohannis: Cu mare plăcere. Astăzi, înainte să plec spre Bruxelles, într-adevăr, am semnat decretele de numire pentru procuror general în persoana doamnei Scutea, procuror șef DIICOT în persoana doamnei Hosu și procuror șef la DNA în persoana domnului Bologa. Trei candidați care mi-au fost propuși de ministrul Justiției după un proces de selecție pe care l-am găsit foarte bine organizat, foarte transparent, foarte corect făcut și deja numărul foarte mare de candidați care s-au înscris la acele interviuri ne arată că a fost o competiție deschisă.

În fine, după ce propunerile domnului ministru au fost concretizate, ele au fost trimise la CSM care a avut păreri ușor diferite. Având în vedere că am avut, pe de o parte, propunerile ministrului, pe care le-am găsit foarte bine elaborate, foarte bine motivate și, pe de cealaltă parte, avizul CSM care mi s-a părut parțial destul de superficial, am considerat corecte propunerile făcute de domnul ministru Predoiu și –am numit pe cei trei candidați în funcție.

Foarte important aici de subliniat că s-a încheiat interimatul la marile parchete. Se ajunsese deja la o perioadă foarte lungă de interimat care nu a permis procurorilor să-și facă treaba așa cum trebuie în toate situațiile. O conducere interimară întotdeauna are acest efect asupra unei instituții. Pe de altă parte, m-am bucurat că selecția organizată de domnul ministru Predoiu a scos la iveală trei candidați pe care îi consider foarte buni și mi-a făcut mare plăcere să îi numesc în funcție.

Jurnalist: Există totuși o recomandare a Comisiei Europene în raportul MCV să se țină cont de avizele negative. Nu vă temeți că aceste numiri...

Klaus Iohannis: Nu, există o recomandare care spune să se țină cont și pot să vă spun că am ținut cont, mi-am făcut timp, am citit și ce mi-a scris domnul ministru, foarte bine documentat, și ați văzut că și după avizul CSM a revenit cu completări, cu lămuriri, am citit și ce a scris CSM-ul.

Jurnalist: De ce vi s-a părut superficial avizul CSM?

Klaus Iohannis: Vă rog să citiți avizele și o să vă dați seama imediat.

Vedeți video în cele ce urmează:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.