Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri, la final de CEx, printr-un discurs agramat caracterizat de analfabetism politic și juridic că PSD va boicota luni, 24 februarie, votul de învestitură al Guvernului Orban 2. În acest sens, pesediștii au confirmat că vor face tot ceea ce este posibil pentru a bloca scenariul alegerilor parlamentare anticipate, întrucât nu sunt pregătiți.
Ciolacu: "Luni vom fi prezenți cu toții la grupurile parlamentare și nu vom participa la votul de investire a domnului premier desemnat Ludovic Orban, având o motivare foarte clară. Așteptăm răspunsul CCR, dacă e constituțională, chiar dacă este demis, același premier demis rămas interimar să fie iarăși desemnat. (...)
Într-o Românie normală alegerile sunt la termen. În continuare nu cred că este o criză politică".
Vedeți video de la început:
În ceea ce privește OUG privind alegerile anticipate, care le-ar permite românilor să voteze la orice secție din țară, Marcel Ciolacu a spus că este "anticonstituțională" și ar fi o formă de "traseism politic". Totodată, o altă prevedere din OUG pe anticipate care-i deranjează pe pesediști este posibilitatea de a se organiza alegeri anticipate la 50 de zile de la dizolvarea Parlamentului și nu la 90 de zile cum era până acum. Astfel, pesediștii speră ca această OUG să pice în urma votului decisiv din Camera Deputaților.
De altfel, Marcel Ciolacu a demonstrat că este analfabet juridic, prin folosirea termenului "anticonstituțional" în loc de "neconstituțional", respectiv analfabet politic, prin uzitarea noțiunii de traseism politic, care înseamnă trecerea de la un partid la altul, în loc de turism electoral, a cărui definiție este transportarea şi plata unor cetăţeni pentru a vota în alte localităţi decât cele de reşedinţă. De asemenea, Ciolacu a făcut o greșeală frecventă în rândul politicienilor, zicând "investirea Guvernului" în loc de "învestirea Guvernului".
Marcel Ciolacu: Este anticonstituțională, nu numai nedemocratică, este aberantă. În cazul în care există o singură circumscripție, domnul Orban să facă o carte de telefon în care să fie de la fiecare partide propunere de 465 de deputați și senatori și suntem de acord. Mergem la vot cu cartea de telefon și votăm.
Jurnalistă: Această prevedere a fost în vigoare și în perioada 1990-2004.
Marcel Ciolacu: Traseismul politic.
Jurnalistă: Adică posibilitatea de a vota la orice secție.
Marcel Ciolacu: Traseismul politic.
Jurnalistă: Spuneți că alegerile s-au desfășurat nedemocratic în acea perioadă?
Marcel Ciolacu: Nu le-a atacat nimeni. Noi le-am atacat. Nu-mi cereți explicații pentru ce s-a întâmplat atunci. Dacă vreți ca în 2020 să ne întoarcem spre 2004. Nu am nimic împotrivă, dar să așteptăm răspunsul CCR.
Vedeți video de la 13:00: