O invenție media grotescă: „Vulpița și Viorel”. „Suntem o țară de săraci mintal care râd de doi săraci mintal de la tv pentru că sunt mai rău decât noi”


O invenție media grotescă: „Vulpița și Viorel”. „Suntem o țară de săraci mintal care râd de doi săraci mintal de la tv pentru că sunt mai rău decât noi”

CNA a amendat recent, sub presiunea a numeroase plângeri de la spectatori, postul Antena 1 pentru showul dezgustător în care doi soți din Vaslui, Veronica (Vulpița) și Viorel Stegaru, cel mai probabil cu probleme psihice, și viața lor, din care sunt relevate tot felul de obscenități, sunt exploatate mediatic în vederea unor audiențe record. Și amenda a fost record - 100.000 de lei - pentru ceea ce CNA a caracterizat drept „un spectacol al degradării umane”.

Reacția Mirelei Vaida, moderatoarea de la Acces Direct, a fost exact pe specificul emisunii abjecte pe care o coordonează în sensul obținerii maximului de dejecție umană: spectacolul va continua pentru că scopul acestuia este audiența. Și audiența este, într-adevăr, șocantă atingând, potrivit siteul Pagina de Media, la un moment dat și trei milioane de spectatori și generând încasări pentru post de peste 400.000 de euro de la debutul emisiunii care îți avariază inteligența și te răscolește emoțional când vezi cum două persoane vulnerabile sunt încurajate să facă circ.

Amenda de nici 25.000 de euro a CNA este, așadar, o nimica toată față de câștigul financiar al postului. Singura șansă ca acest spectacol să înceteze este ca publicul să renunțe să mai privească ceva atât de odios. Probabil asta se va întâmpla doar când lumea se va plictisi iar realizatorii Acces Direct vor identifica alte situații grotești sau drame pe care să le exploateze mediatic.

Dan Pavel a surprins cu mare rafinament ce se întâmplă nu doar în platoul Antenei 1, dar și în mințile oamenilor care privesc fascinați și constant mizeria umană la apogeul ei:
„Atât ați rostogolit-o pe net că m-ați obligat să mă uit la cinci minute din ”Cazul Vulpița și Viorel”, ca să înțeleg despre ce e vorba. În mod normal aș fi avut niște glume la mine, dar le-am rătăcit... . Rupem audiențele râzând de doi oameni cu probleme psihice și cu un deficit intelectual vizibil. Atât s-a putut! Suntem o țară plină de săraci mintal care râd de doi săraci mintal de la televizor pentru că sunt mai rău decât noi. Dacă n-am fi fost o țară de săraci mintal, orice autoritate competentă ar fi oprit chestia asta în cinci minute. Le trăgeau stația din priză și luau și o amendă de rămâneau în istorie. Dar și CNA e alcătuit tot din săraci mintal care nu reușesc niciodată să găsească paragraful potrivit de lege pe care să se sprijine. Vă spun eu care e fundamentul legal pe care eu le trăgeam stația din priză măcar 24 de ore. Este evident că oamenii implicați, cei de pe urma cărora se face audiența aia record, nu au discernământul necesar pentru a participa la un show televizat.

Orice ar fi semnat amărâții ăia, ca să poată fi difuzați, poate fi invalidat de orice comisie medicală alcătuită din orbi. Este cea mai josnică formă de exploatare - exploatarea persoanelor cu boli psihice și dizabilități. Ne ascundem după deget, dar lucrurile sunt simple. Atât de simple încât le-ar înțelege și amărâții ăia de pe ecran, fără să le mai explice jegoasa aia de zece ori. Nu știu cine e prezentatoarea, dar eu îmi tăiam venele în cadă după două ediții... de rușine... de la degradarea completă a oricărei rămășițe de umanitate din mine. Există un nivel de dezvoltare intelectuală și stabilitate psihică sub care oamenii trebuie protejați de autorități. Este stabilit științific, medical. Oamenii ăia de o sărăcie lucie, atât materială cât și mintală, abrutizați de sărăcie și de boli, nu au abilitatea de a judeca lucid, de a înțelege consecințele a ceea ce fac cu ei și cu odraslele lor. Nu au ce căuta pe sticlă, întărâtați de niște nemernici să facă toate prostiile, încurajați să se umilească, plătiți să se abuzeze între ei, spre amuzamentul maselor.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.