Un profesor de limba engleză dintr-o comună săracă din Ilfov a fost atacat de un elev de 13 ani în timp ce-și ținea ora de curs.
Incidentul a fost povestit pe un grup închis de pe Facebook înființat pentru profesorii de limba engleză din toată țara.
”Avem în școală un elev mai dificil, să zicem. Are 13 ani, e în clasa a 6-a. Mama lui l-a abandonat demult, iar tatăl e oier pe undeva. Practic trăiește singur.
Azi m-a provocat toată ora: arunca în mine cu gume, se bătea cu un coleg, țipa la mine și mă amenința. Când mai erau trei minute în ora (ultima mea oră din săptămână), și a început să mă lovească cu un dosar, m-am ridicat și am încercat să i-l iau din mână. M-a apucat de gât și m-a împins în perete, unde mi-a spart pielea de pe cap. Pe șervețel, se vede o parte din urmare”, povestește profesorul.
Oamenii legii au fost chemați la fața locului, dar aceștia, conform spuselor cadrului didactic, l-au suspectat că tot el ar fi provocat elevul și i-au aplicat o amendă pe motiv că ”nu locuiește la adresa din buletin”:
”O colegă a chemat poliția. Au venit doi polițiști care erau foarte curioși să știe dacă eu am lovit elevul. Au descris procedura pentru plângere penală. E complicat, și oricum nu răspunde până la 16 ani. A fost ridicat subiectul că stă singur: “o să zică că stă cu mătușa”. Concluzia e că nu prea se poate face nimic.
La final, au constatat că dețin buletin de București, nu a localității unde stau în gazdă, și m-au amendat cu 25 de lei.”
Contactat de Podul, profesorul, căruia nu îi vom dezvălui identitatea, a spus că în unitatea respectivă nu există ”nici paznic, nici consilier, nimic. Si e un sistem comunist, în care mai toti îl aservesc pe director, care se crede un fel de zeu.”
Problema școlilor nepăzite și fără camere de supraveghere a fost semnalată încă din anul 2015, când un raport întocmit de către Poliția Română spunea că ”În România există 20.070 de şcoli, colegii, licee şi grădiniţe, dintre care doar 5.170 au un paznic, reiese din datele furnizate de Poliţia Română. De asemenea, numai 7.812 şcoli (39%) au montate camere video de supraveghere. Potrivit legii privind siguranţa în şcoli, unităţile de învăţământ preuniversitar nu au obligaţia de a avea un gard de protecţie şi nici de a asigura paza în unitate.”.
Situația nu pare să se fi îmbunătățit, având în vedere că la începutul acestui an mai mult de jumătate dintre unitățile școlare din Iași și Timiș erau în aceeași situație.
Violențele asupra cadrelor didactice nu sunt noutăți în mediile defavorizate din mediul rural. În acest sens, reiterăm următoarele cazuri: elevi de clasa a opta din Teleorman care au bătut o profesoară de Educație Civică în decembrie 2017, un profesor din Todireni, Botoșani, bătut de doi elevi, sau cazuri mai recente precum cel din octombrie 2019 când un profesor din Lugoj a ajuns în stare gravă la spital după ce a fost bătut de un elev.