Comisia Europeană a anunţat, vineri că a adoptat un raport privind România, care analizează în ce măsură ţara respectă criteriul deficitului bugetar prevăzut de Tratatul de la Maastricht.
Din raport reiese că România nu respectă criteriul deficitului definit în tratat şi că deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificată.
Astfel, în luna martie, Comisia Europeană va declanșa procedura de deficit excesiv, sancționând astfel România pentru dezechilibrele lăsate în urma celor 3 ani de guvernare PSD.
Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat anul 2019 cu un deficit de 48,3 miliarde lei (10,18 miliarde euro), 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB), peste ţinta de 3% agreată cu Uniunea Europeană (UE).
România, prin Tratatul de la Maastricht, s-a angajat în faţa UE să respecte un deficit bugetar anual de maximum 3% din PIB. În cazul depăşirii acestei ţinte, Comisia Europeană poate declanşa, în cazul României, procedura de deficit excesiv.
”Raportul urmăreşte adoptarea de către România a unei strategii bugetare pentru perioada 2020-2022, care se estimează că va duce la un deficit public ce depăşeşte valoarea de referinţă de 3 % prevăzută de tratat pentru anii 2019, 2020 şi 2021”, a transmis Comisia Europeană.
Siegfried Mureșan: ”Declanșarea procedurii de deficit excesiv împotriva României poartă vina guvernelor PSD și a miniștrilor discotecari”
Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan a declarat că vina aparține exclusiv guvernelor PSD din ultimii 3 ani, care au ignorat complet avertismentele Comisiei:
„Raportul Comisiei Europene, publicat astăzi ca prima etapă în declanșarea procedurii de deficit excesiv față de România, este consecința anilor de risipă și de politică fiscală iresponsabilă ale guvernelor PSD.
Timp de 3 ani, cele 3 guverne ale PSD au ignorat toate avertismentele Comisiei Europene și ale Consiliului de Miniștri al Uniunii Europene cu privire la deficitul României, au continuat să îndatoreze țara noastră, au continuat să cheltuiască banii românilor.
Încă din 2017, adică acum 3 ani, Comisia Europeană a atras atenția Guvernului României cu privire la politicile economice care duc la risipa banului public și la creșterea excesivă a deficitului. Guvernul PSD de la acea vreme a ignorat recomandările Comisiei și a continuat să se împrumute în numele românilor. De atunci, Comisia Europeană și Consiliul UE au transmis în fiecare an câte două recomandări României cu privire la reducerea deficitului. Guvernele PSD au ignorat toate aceste recomandări.
În toată această perioadă am avertizat public de fiecare dată guvernele PSD că, dacă ignoră regulile europene și nu corectează deficitul în creștere, Comisia Europeană și Consiliul UE se vor vedea nevoite să declanșeze procedura de deficit excesiv pentru țara noastră. Am spus foarte clar că, dacă nu va reduce deficitul, Guvernul PSD va genera instabilitate economică, acest lucru va duce la credite mai scumpe pentru România și la pierderea încrederii în fața partenerilor internaționali.", a declarat liberalul.
De altfel, liberalul mai afirmă că avem cu toții o lecție de invățat din dezastrul în care PSD a lăsat țara prin faptul că alegerea unor oameni competenți pe viitor va putea remedia situația în care ne aflăm:
”România va avea nevoie de mulți ani de guvernare serioasă și responsabilă pentru a repara dezastrul lăsat de PSD. Trebuie să nu mai punem niciodată discotecari în funcția de miniștri ai Finanțelor și servitori de infractori în funcția de prim-ministru al României.” a încheiat acesta.
Florin Cîțu: ”Dacă guvernele PSD ar fi luat măsuri din timp, nu am fi acum în situația asta”
Ministrul de Finanțe, Florin Cîţu, consideră că, dacă guvernele anterioare ar fi luat măsuri, această situaţie ar fi fost evitata.
”Dacă Guvernele PSD ar fi luat măsuri din timp, nu ne-am fi aflat astăzi în această situaţie. Se ştia încă de anul trecut că au crescut dezechilibrele, avertismentele au fost ignorate”, a spus ministrul.
Acesta a mai afirmat că Guvernul Orban ia deja măsuri pentru a rezolva problemele:
”Îngheţarea valorii indemnizaţiilor pentru demnitari este o măsură deja luată pe partea de cheltuieli. La venituri, sunt măsuri care vor avea rezultate anul viitor. Totodată, sunt multe măsuri legate de ANAF şi de informatizarea ANAF. Să vedem dacă şi în ceea ce priveşte simplificarea Codului fiscal”, a spus Cîţu, citat de News.ro