Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri către CCR punctul de vedere cu privire la sesizarea făcută de Marcel Ciolacu și Titus Corlățean în legătură cu un posibil "conflict juridic" între președinte și Parlament.
Cei doi pesediști îl acuză pe președinte că a încălcat Constituția atunci când l-a propus din nou premier pe Ludovic Orban, imediat ce fusese demis prin moțiune de cenzură.
În document, Klaus Iohannis susține că din sesizarea PSD lipsesc tocmai argumentele unui conflict instituțional, pentru că social democrații "nu au putut identifica" elementele unui blocaj, motiv pentru care sesizarea Curții este inadmisibilă, conform Digi24.
"Președintele României a desemnat pentru funcția de prim-ministru una dintre cele trei persoane propuse de către partidele și formațiunile politice participante la consultări. Nefiind în situația unei majorități absolute deținute în Parlament de un partid, în urma consultărilor, Președintele României a desemnat candidatul propus de Partidul Național Liberal (PNL)", se arată în documentul trimis către Curte.
Sesizarea lui Marcel Ciolacu este pur politică
"Cererea apare ca o expresie a nemulțumirii de natură pur politică a unui partid politic participant la consultări, al cărui exponent este autorul sesizării, și nu ca o expresie a unei imposibilități de funcționare instituțională", se mai explică în document.
De altfel, Klaus Iohannis se vede nevoit să citeze din DEX pentru a explica lipsa unui blocaj instituțional, astfel încât să înțeleagă și liderul PSD:
"Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române prin „a bloca” se înțelege „a nu mai funcționa sau a face să nu mai funcționeze”. Or, prin emiterea decretului de desemnare a unui candidat la funcția de prim-ministru, Parlamentul României nu este împiedicat în exercitarea vreuneia dintre atribuțiile sale, ci dimpotrivă, ca efect al acestei desemnări, se deschide procedura învestirii Guvernului, în cadrul căreia poate fi exercitat dreptul exclusiv al senatorilor și deputaților de a decide asupra acordării încrederii viitorului Guvern”.
PSD ȘI PRO ROMÂNIA NU DEȚIN MAJORITATEA ÎN PARLAMENT
În sesizarea înaintată de către PSD se arată că ”PSD și Pro România au propus drept candidat pentru funcția de prim-ministru o persoană care ar întruni votul majorității deputaților și senatorilor”
Președintele explică faptul că cele două partid nu dețin, din punct de vedere aritmetic, majoritatea în Parlament:
"În opinia noastră, aceste susțineri nu pot fi primite. În primul rând, ținând cont de aritmetica parlamentară, cele două partide care au propus un candidat comun, PSD și Pro România, nu întrunesc numărul necesar pentru a asigura majoritatea absolută. În plus, acordul celor două partide nu a fost formalizat într-o alianță politică de guvernare, iar la consultări a fost invitat grupul parlamentar „Pro Europa” și nu Partidul „Pro România”.
Reiterăm că Marcel Ciolacu a anunțat, luni, depunerea la CCR a sesizării privind desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de premier, sesizare semnată de el, ca președinte al Camerei Deputaților și de Titus Corlățean, ca președinte al Senatului.