USR a depus miercuri la Parlament o propunere legislativă care vizează desființarea Institutului Levantului, înfiinţat ca sinecură pentru fostul preşedinte Emil Constantinescu, actualul conducător al instituției.
"Peste un milion de euro primește anual Institutul Levantului de la buget – mai mult decât instituții de cultură care chiar există și chiar fac lucruri pentru oamenii României. 20.000 de lei din bugetul milionar al Institutului au venit, în 2018, din venituri proprii", a subliniat deputatul Iulian Bulai.
Iniţiatorii demersului afirmă că sinecura funcționează pe modelul „majorităţii instituţiilor înfiinţate în favoarea şi pentru prestigiul unei persoane sau grup politic” și că ”nu a avut niciodată o misiune clară, un obiect de activitate prin care să aducă o contribuţie originală în societatea românească”.
„Prin chiar atribuţiile din actul de înfiinţare, ISACCL parazitează, de fapt, competenţele şi activitatea Institutului Naţional al Patrimoniului, a institutelor de istorie ale Academiei şi a altor instituţii de tradiţie cu responsabilităţi în materie de cercetare şi arheologie. Asta, fără să poată forma experţi, fără să genereze plus-valoare în cercetare ori în producţia de know-how pentru secolul al XXI-lea şi deturnând resurse necesare ale instituţiilor specializate”, sesizează USR.
USR atrage atenţia că „e greu să conteşti caracterul de sinecură al unei instituţii unde, din subvenţia de 4,8 milioane de lei, în 2019, 3,4 milioane de lei s-au dus pe salarii, iar veniturile proprii au reprezentat 100.000 de lei; după ce, în 2018, veniturile proprii reprezentaseră 20.000 lei pe tot anul”.
Deputatul Iulian Bulai, membru al Comisiei de Cultură, a postat pe pagina personală de Facebook un mesaj în care atrage atenția asupra salariilor nejustificat de mari ale cercetătorilor din cadrul ISACCL:
”Ajunge cu sinecurile! Astăzi am depus la Parlament propunerea legislativă de desființare a Institutului Levantului, una dintre instituțiile născute de guvernele PSD ca să scurgă bani fără vreo noimă, în schimbul sprijinului politic.
Peste un milion de euro primește anual Institutul Levantului de la buget – mai mult decât instituții de cultură care chiar există și chiar fac lucruri pentru oamenii României. 20.000 de lei din bugetul milionar al Institutului au venit, în 2018, din venituri proprii.
Un referent cu studii medii de la Institutul Levantului avea în 2019 un salariu brut de 4.048 de lei, în timp ce grila de salarizare unică prevede ca un cercetător științific III dintr-un institut de cercetare al Academiei Române să ajungă abia în 2022 la 4.216 lei brut. Salariul de bază de 8.356 lei brut al directorului adjunct al ISACCL a fost, în 2019, aproape cât va ajunge cel al unui director adjunct de cercetare de la Academie în 2022 (8.949 lei)”, a scris deputatul.