UPDATE 2
Poliția Argeș a anunțat miercuri seară că în acest caz face cercetări pentru ucidere din culpă.
"Referitor la cazul copilului transportat la spital în urma unei proceduri medicale stomatologice, având în vedere modificarea situaţiei juridice, urmează a fi schimbată încadrarea juridică în cauză, noua încadrare fiind aceea de ucidere din culpă", precizează Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş, potrivit Agerpres.
Conform aceleiaşi surse, încă de zilele trecute au fost luate măsuri pentru conservarea tuturor mijloacelor de probă, iar în prezent se aşteaptă concluziile de natură tehnică, în urma verificărilor făcute de Direcţia de Sănătate Publică Argeş.
UPDATE 1
Activitatea clinicii stomatologice Teddy Care din Pitești a fost suspendată complet de Inspecția Sanitară de Stat, după decesul copilului.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Copilul căruia i s-a făcut anestezie generală la dentist a decedat miercuri. Băiatul în vârstă de 4 ani a intrat ieri în comă după respectiva anestezie și a fost transportat la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, dar starea lui s-a înrăutățit, ajungând în starea de moarte cerebrală, fiind ținut în viață doar de aparate.
La solicitarea Ministerului Sănătăţii inspectorii DSP au început să facă verificări la clinica respectivă, pentru a vedea dacă s-au respectat protocoalele medicale. Ei au aflat că în respectiva clinică nu avea nimeni voie să facă anestezie totală pentru că în autorizaţia de funcţionare nu reiese faptul că acel cabinet are o secţie de ATI.
De altfel, ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat miercuri suspendarea activității clinicii stomatologice din Pitești în urma tragediei copilului anesteziat care a intrat în moarte clinică. Cu toate acestea, mai multe trusturi de presă, printre care și Realitatea PLUS, au atenționat că respectiva clinică își desfășura activitatea în mod normal, chiar în timp ce ministrul Victor Costache anunța suspendarea activității acesteia.
"Direcţia de Sănătate Publică Argeş a suspendat activitatea clinicii respective (stomatologice din Piteşti - n.red) unde un copil de patru ani a intrat în stop cardio-respirator în urma unei anestezii. (...) Clinica are suspendată activitatea. O să vă trimitem documentele DSP. În ciuda avizelor DSP, ei pot rămâne deschiși și fac contra legii. Evident că riscă un dosar penal daca nu inchid", a anunțat Costache, într-o conferință de presă.
În urma gravului incident de luni, Clinica stomatologică din Pitești a fost amendată cu 20.000 de lei, suma maximă prevăzută pentru aceste cazuri, potrivit Realitatea.
"Este o tragedie care nu trebuie sa se mai repete. Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu reprezentanții medicilor stomatologi pentru a preveni astfel de accidente, de practici. Acum este o anchetă în curs. S-a suspendat activitatea clinicii respective. A primit cea mai mare amendă (20.000 de lei. - n.red.) Urmează acum ancheta Parchetului", a mai spus ministrul Victor Costache.
Poliţia a deschis ieri dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.
Conform Hotnews, ministrul Sănătății a precizat că substanța administrată copilului se numește Propofol, iar multe dintre cabinetele stomatologice din țară o folosesc fără a avea autorizație: "Suntem revoltaţi să ştim că este o practică şi mă bucur că avem şansa să transmitem acest mesaj întregii ţări şi tuturor celor care în cabinete stomatologice folosesc fără autorizare această anestezie generală intravenoasă cu propofol. Din câte ştiu eu a fost un cocktail cu propofol dormicum fără a respecta normele minime de securitate".
Potrivit dcnews, Propofol este un medicament sedativ-hipnotic utilizat pentru inducerea anesteziei generale și se administrează intravenos, iar de-a lungul timpului, Propofolul a înlocuit Tiopentalul, un medicament specific pentru sedare ce provoacă o senzație de euforie. Propofolul scade destul de mult tensiunea arterială și încetineşte respirația, motiv pentru care pacienții care îl primesc ar trebui să fie atent monitorizați.
Ministrul Sănătății a subliniat că Propofolul trebuie folosit numai în cadrul în care pacientul poate fi monitorizat corect.
Victor Costache, la RTV: "În primul rand parintii au incredere in medic si nu intodeauna sunt perfect informati asupra riscurilor si asupra posibilităţilor terapeutice. Este foarte important ca aceste tragedii sa nu se mai repete si vom vedea cum se dau aceste anestezii in cabinet.
Propofolul este un produs foarte puternic, aduceti-va aminte de tragedia care s-a intamplat cu Michael Jackson, tot din cauza unei supradoze cu acest medicament s-a pierdut celebrul artist si acest medicament trebuie folosit numai in cadrul in care pacientul poate fi monitorizat corect.
Absolut, nu este un medicament care poate fi cumparat de oricine din farmacii. Este un produs foarte eficient, dar care tebuie dozat cu mare atentie, mai ales la pacientii pediatrici cu greutate corporala mica".