Doi jurnaliști cu vizibilitate în spațiul public, Ioana Ene Dogioiu (ziare.com) și Liviu Avram (Adevărul), au emis cam aceeași opinie față de Legea (PSD) care prevede scutirea jurnaliștilor și tehnicienilor din presă de impozitul de 10% pe venit, adoptată deja de Camera Deputaților și ajunsă pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare: compromiterea presei libere în ochii publicului și instigarea poporului împotriva „noilor speciali”.
„O porcărie fără seamăn: scutirea jurnaliștilor de impozit
Numai niște PSD-iști puteau gândi o lege atât de perversă precum cea care scutește jurnaliștii de impozit pe venit. Pe seama bugetului de stat (deci nu pe banii lor, da?), ei ating dintr-un foc trei obiective majore:
- Compromit (încă și mai mult) presa însăși în ochii opiniei publice (că pune și ea botul la privilegii).
- Tind să atenueze criticile presei față de privilegiile altora (pensii speciale, de exemplu).
- Iar dacă presa continuă să fie la fel de critică cu privilegiile altor categorii, i-ar scoate în evidență ipocrizia (adică de ce-i criticați pe alții, când voi înșivă profitați?).
Pe tonomate și pe șpăgarii din presă situația asta oricum nu-i afectează, probabil că ei vor și aplauda legea - dar pentru jurnaliștii onești prețul de plătit este mult prea mare.
Nu de pomeni de la politicieni are nevoie presa, ci în primul rând de acces mai rapid și mai eficient la informații publice și de sancțiuni efective pentru cei care își bat joc de noi cu GDPR-uri și alte prostii din astea.
Nu sunt genul care semnează petiții, dar aș semna oricând o petiție către președintele Iohannis să atace legea la CCR sau să-i ceară reexaminarea”, a scris Liviu Aram pe pagina sa de Facebook
„Scutirea de impozit a jurnaliștilor nu este mită. Pe cei sensibili la așa ceva i-au mituit deja cu contracte grase nu cu trei parale. Este o încercare de decredibilizare și de instigare a poporului împotriva noilor “speciali”. O nouă campanie după marea manipulare în cazul magistraților ale căror pensii ocupaționale au fost decoperite cu mare indignare și aruncate publicului spre infierare după, ce să vezi?, 23 de ani de la apariția lor. Și știți ceva? PSD, ALDE și PMP sunt inițiatoare. Dar restul celor 91 care s-au abținut, liberali și useristi, sunt complici. Toți detestă presă independența, de fapt”, opinează și Ioana Ene Dogioiu.
De asemenea, o poziție publică fără echivoc pe această temă are și siteul g4media care a precizat că, așa cum nici în ce privește alte categorii profesionale nu se justifică o serie de privilegii care nu sunt obținute prin muncă, nici în cazul presei nu se justifică acordarea unui regim fiscal preferențial.
„Prin urmare, considerăm că, prin scutirea de impozit propusă, chiar dacă situația presei este dificilă, promotorii legii nu vor decât să cumpere bunăvoința presei într-un an cu două șiruri de alegeri.
G4Media.ro se declară și împotriva pensiilor speciale pentru ziariști, proiect de lege votat în urmă cu patru ani tot de majoritatea PSD, cu ajutorul PNL.
În aprilie 2016, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care introduce indemnizații speciale pentru jurnaliștii care fac parte din ”uniuni ale creatorilor recunoscute ca fiind de utilitate publică”.
Ziariștii G4Media.ro nu fac parte și nu vor adera la nici o uniune pentru a beneficia de pensie specială.
Presa, ca și alte domenii de activitate, funcționează însă într-o piață cu probleme și dificultăți specifice. Nu scutirea de impozit a ziariștilor va ajuta la asanarea presei.
Înțelegem foarte bine nevoia unor publicații mici, în special a celor independente sau locale, de a fi ajutate să supraviețuiască, dar pe termen lung scutirea de impozit se va întoarce împotriva presei în general, așa cum pensiile speciale s-au întors împotriva magistraților”, arată g4media într-un apel pe care îl împărtășește și redacția PODUL. Puteți citi restul mesajului jurnaliștilor AICI