Ciuvică, fiind nostalgic după epoca Dragnea, face spume. DNA, sesizată de ministrul Dezvoltării în cazul unor fraude majore prin PNDL


Ciuvică, fiind nostalgic după epoca Dragnea, face spume. DNA, sesizată de ministrul Dezvoltării în cazul unor fraude majore prin PNDL

Ministrul interimar al Dezvoltării, Ion Ştefan, acuză nereguli în cadrul proiectelor PNDL de la Neamţ, dar şi din alte judeţe. PNDL este un program lansat de fostul ministru al Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea. Făcut celebru de contractele suspecte care au fost acordate în cadrul activităţilor din program, Viorica Dăncilă, la acea vreme premier, anunţa în luna februarie 2019 că PNDL-ul „a scos ţara din noroaie”.

Astfel, Ministerul Dezvoltării a transmis la DNA sesizări privind lucrările fictive făcute de diferite primării din țară în cadrul PNDL, a declarat ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, pentru G4Media.

Ministrul Ion Ștefan a relatat câteva exemple de fraude trimise pentru decontare la Minister:

– În județul Neamț, în două comune au existat proiecte de modernizare a drumurilor locale, comunale și sătești, în valoare de 8,4 milioane de lei și, respectiv, 5 milioane de lei, executate de aceeași firmă. Autoritățile locale au trimis pentru decontare facturi pentru lucrări care pur și simplu nu erau executate pe teren (acostamente și rigole), deși în facturi apăreau ca fiind realizate. Primarul a avizat cererile de decont.

– Într-o comună din județul Giurgiu, un proiect pentru asfaltare de peste 4 milioane de lei. Conform contractului, ar fi trebuit să avem un strat de 47 cm de nisip, strat de uzură și asfalt. Inspectorii au găsit dimensiunea stratului la mai puțin de jumătate.

"Ce s-a întâmplat cu restul de materiale?", se întreabă ministrul Dezvoltării.

– În județul Gorj, la un proiect de realizare a sistemului de canalizare și apă menajeră. La data verificării, Corpul de control a constatat lipsa pompelor și a conductelor care fuseseră trimise pentru decontare la Ministerul Dezvoltării.

"În total am oprit de la plată facturi de circa 500 de milioane de lei, inclusiv pentru proiecte de grădinițe și școli, aducțiuni cu apă, proiecte de infrastructură, din cauza neregulilor constatate de inspectori. Toate acestea au fost trimise pentru verificare procurorilor", a spus ministrul Ștefan, adăugând că inclusiv rapoartele din anii trecuți ale Curții de Conturi indicau lucrări neconforme, dar miniștrii de la acel moment nu au cerut verificări.

Potrivit ministrului, în jur de 3.600 de solicitări au fost verificate mai întâi de o echipă de 300 de inspectori, după care a existat un supracontrol al Corpului de Control al Ministerului Dezvoltarii.

Situația l-a isterizat pe antenistul Mugur Ciuvică, un aprig nostalgic al epocii Dragnea, care s-a răstit la ministru pentru că și-a băgat nasul în fraudele PNDL orchestrate de PSD, reclamând că nu este posibil ca 6 angajați ai Corpului de Control să verifice în trei luni de zile mii de lucrări din toată țara.

Redăm dialogul dintre Ștefan și Ciuvică, conform dcnews:

Ion Ştefan: Dle Ciuvică, respiraţi!

Mugur Ciuvică: Dvs concentraţi-vă pe răspuns.

Ion Ştefan: Dle Ciuvică, ascultaţi şi învăţaţi.

Mugur Ciuvică: Păi dacă bateţi câmpii, ce să ascult? Dle ministru, vă băgaţi singur în....dvs cu guriţa dvs aţi spus că cei 6 inşi (din Corpul de Control al ministerului) au făcut un supracontrol. Bravo, succes, hai, treceţi la grindă! 

Ion Ştefan: Dar suparat mai sunteţi!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.