Ciolacu ține România blocată. Pesediștii vor sesiza CCR împotriva redesemnării lui Orban ca premier și vor demara un boicot sistematic în Parlament


Ciolacu ține România blocată. Pesediștii vor sesiza CCR împotriva redesemnării lui Orban ca premier și vor demara un boicot sistematic în Parlament

Șeful Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, a spus joi la Digi 24 că va sesiza CCR cu privire la un conflict de natură constituțională, întrucât președintele Klaus Iohannis l-a redesemnat pe Orban premier. 

"Mâine (vineri-n.red.) o să mă văd cu juriștii de la partid și confer acest drept, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, voi face o sesizare să vedem cât de legală este și dacă nu a fost declanșat un conflict juridic constituțional. Este în funcție ca și interimar. Premierul desemnat nu este susținut de nimeni", a declarat Marcel Ciolacu.

Soțul Olguței, europarlamentarul Claudiu Manda a anunțat că social-democrații se vor reuni luni, în CEX, pentru a decide strategia de urmat, după ce președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat din nou pe Ludovic Orban premier.

PSD VA BOICOTA VOTUL DE ÎNVESTITURĂ

"E un moment în care trebuie o decizie politică, dacă participăm la acel vot sau nu. Avem și această posibilitate, ca PSD să nu meargă în plen, mai puțin eu, fiind președintele Camerei trebuie să particip", a mai spus Ciolacu. 

De altfel, Ciolacu a mai precizat și faptul că președintele Iohannis a venit cu o propunere de premier care "nu este susținută de nimeni" și că Orban trebuie să vină cu "o altă echipă" dacă dorește votul de învestitură.

"Constatăm că PSD și Pro România a venit cu o propunere confirmată prin trecerea unei moțiuni de cenzură, cu 261 de voturi, foarte multe. Am văzut că USR îl susține pe domnul Cioloș. PSD și Pro pe Pricopie. Minoritățile, UDMR, PMP, ALDE nu au propuneri. PNL are o propunere, dar au anunțat că nu o votează. Nu poți desemna o persoană care în urma consultărilor nu e susținută de nimeni", a afirmat Ciolacu.

Mai mult, amintim că senatorul PSD Șerban Nicolae a spus că partidul său nu va face cvorum în Parlament pentru a tergiversa alegerile anticipate, întrucât președintele României, Klaus Iohannis, l-a propus, din nou, pe Ludovic Orban pentru postul de premier.

"Anticipatele sunt o soluţie la o criză politică. Să spui că vrei să dizolvi Parlamentul doar din aroganţă şi dintr-un calcul electoral, pentru că eşti pe val şi ai putea obţine un scor mai bun arată că nu are legătură cu responsabiltiatea faţă de români.

Ori îl propune pe cel pe care l-am nominalizat noi, susţinut de o majoritate consistentă, ori, dacă nu, nu se va ajunge la anticipate pentru că vom refuza să ne pronunţăm pe propunerea ca premier a lui Ludovic Orban. Nu vom face cvorum, pentru cât timp va fi nevoie", a precizat Nicolae. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.