UPDATE
Președintele USR, Dan Barna, și-a schimbat tactica după ce a analizat discursul președintelui Klaus Iohannis de după căderea Guvernului Orban. Barna spunea inițial că USR nu va vota niciun Guvern pentru că România are nevoie de alegeri anticipate.
După discursul președintelui, Barna a venit cu o poziție prin care transmite că "în situația în care majoritatea de sorginte pesedistă din parlament va face imposibilă organizarea anticipatelor", atunci "Alianța USR-PLUS este pregătită să participe, cu miniștri, la o guvernare al cărei prim obiectiv să fie adoptarea unei ordonanțe de urgență care să instituie revenirea la alegerile de primari în două tururi".
Mai mult, Barna a reiterat că "USR PLUS are o propunere de premier în persoana lui Dacian Cioloș".
Dan Barna, pe Facebook: "USR susține dizolvarea acestui parlament și organizarea de alegeri anticipate.
Actualul Parlament, dominat de o majoritate toxică, și-a dovedit limitele. România nu poate merge înainte cu el.
Am luat act de afirmațiile Președintelui României din această seară privind o posibilă nouă formulă guvernamentală în cazul în care nu se găsește majoritatea pentru anticipate. Mâine, la consultările de la Cotroceni, delegația USR îi va comunica șefului statului faptul că Alianța USR-PLUS este pregătită să participe, cu miniștri, la o guvernare al cărei prim obiectiv să fie adoptarea unei ordonanțe de urgență care să instituie revenirea la alegerile de primari în două tururi.
Acest scenariu este valabil doar în situația în care majoritatea de sorginte pesedistă din parlament va face imposibilă organizarea anticipatelor.
Reamintesc că Alianța USR PLUS are o propunere de premier în persoana lui Dacian Cioloș. Avem, de asemenea, oameni competenți pentru posturile de miniștri dintr-un viitor guvern".
ȘTIREA INIȚIALĂ: Haos în USR după căderea Guvernului. Stelian Ion: ”Premier să fie Dacian Cioloș” / Barna: ”Nu vom vota niciun guvern” / Ce solicită Moise Guran
Deși s-a poziționat clar contra moțiunii de cenzură, căderea Guvernului Orban a provocat o degringoladă printre membrii partidului USR.
Există numeroase opinii despre ce ar trebui să facă alianța USR-PLUS în continuare, părerile fiind împărțite printre susținătorii lui Dan Barna și a contestatarilor acestuia.
”Avem o majoritate toxică în Parlament, iar căderea Guvernului confirmă acest lucru. Rămâne un semn de întrebare decizia premierului de a bonifica baronii, pentru că nu s-a mai emis acea ordonanță promisă de PNL privind alegerile în două tururi. Este o zi tristă pentru România pentru că românii nu vor avea primari care să schimbe lucrurile (…). Așteptăm ca în săptămânile următoare, PNL să fie deschis la a decide candidați unici acolo unde ne luptăm cu PSD în marile orașe. Candidați unici ar însemna că putem să scăpăm de PSD. Dacă nu vom avea candidat unic la București, Gabriela Firea rămâne primar și va fi o catastrofă (…) Decizia asupra următoarei nominalizări aparține președintelui. Noi nu vom vota niciun fel de Guvern pentru că România are nevoie de anticipate. Nu vom merge cu nicio propunere pentru că România are nevoie de anticipate, vom face tot ce e posibil pentru asta”, a declarat Dan Barna după căderea Guvernului Orban, citat de G4Media
Una dintre figurile emblematice ale opoziției lui Barna din USR, deputatul Stelian Ion, care s-a făcut remarcat în zilele de luptă contra modificărilor legilor Justiției în Comisia Iordache, a reacționat la scurt timp pe pagina sa personală de Facebook:
”Guvernul a picat. Sper ca propunerea noastră de premier să fie Dacian Ciolos. Nu va da zeci de OUG-uri în miez de noapte...” a zis acesta, în total dezacord cu liderul USR.
Elek Levente, membru în Biroul Național al USR din filiala USR Cluj îi ține isonul colegului său, afirmând într-un comentariu că ”Nu contează câte OUG-uri va da, important e să le dea în interesul cetățeanului”
Fostul jurnalist pe teme economice și politice și actual membru USR, Moise Guran, este în asentiment cu șeful USR și consideră că președintele Klaus Iohannis trebuie să cheme cât mai repede toate partidele la negocieri pentru a declanșa alegerile anticipate:
”Domnule Președinte Iohannis, evitați sceneta "încercăm să facem un guvern dar nu ne rezultă"! Chemați partidele la un acord pe Anticipate, deschis și transparent. Redesemnarea domnului Orban și respingerea lui trebuie să fie o formalitate asumată ca atare. Anticipate! Nimic altceva!” a afirmat Moise Guran pe pagina personală de Facebook.
Fiecare cu ce-l doare. Deputatul USR Tudor Pop nu abordează prea mult viitoarele mișcări de după căderea Guvernului Orban, ci pur și simplu condamnă membrii USR care refuză să valideze orientarea ideologică a partidului ca forță de centru-dreapta modern.
”Pot să înțeleg teama unor colegi de asumarea unei direcții clare, coerente. Înseamnă, printre altele, asumare, responsabilitate și o viziune. Inseamna să renunți la haos și la exerciții retorice inutile, la mize mici și pe termen scurt.
Haosul e uneori convenabil, însă nu ne va duce nicăieri. Eventual în vreo râpă. De el profită câțiva indivizi, nicidecum proiectul nostru politic, nu mai vorbesc de cetățeni. Chiar îmi pare rău pentru colegii care obstrucționează un demers perfect statutar si legitim. Câștigul e minim pentru ei, pierderile tuturor vor fi mari. Îmi pare rău că n-au avut curaj să-și asume ei o poziționare, o identitate. O luptă reală. O viziune pentru USR. Dar totusi găsesc suficientă putere pentru a se opune fără a pune nimic în loc. E și asta un stil de a face politică, recunosc. Unul eminamente distructiv.
Închei cu invitația de a medita la întrebarea de mai sus. De cum ne vor găsi alegerile într-un singur tur, va depinde și viitorul nostru ca proiect politic. Haos sau identitate asumată?
Partea bună e că, deocamdată, decizia este acum la noi. Acum.” a afirmat deputatul într-o postare pe grupul intern național al USR, Poiana lui Iocan.