Guvernul modifică prin OUG legea alegerilor parlamentare, astfel încât românii să poată vota pe liste suplimentare la orice secție din țară sau străinătate, indiferent de unde au domiciliul, conform unor surse din interiorul guvernului, citate de G4Media.
Pe lângă această măsură, votul din diaspora se va desfășura pe parcursul a trei zile, precum la prezidențiale. Tot prin această OUG va fi dublat și numărul parlamentarilor care vor reprezenta diaspora, de la 6, câți sunt în prezent, la 12. Vor fi 8 deputați și 4 senatori.
Ordonanța mai vizează, de asemenea, și reglementări în caz de alegeri anticipate. Una dintre ele prevede reducerea la jumătate termenului de aducere la cunoștință a datei alegerilor, care în prezent este de trei luni:
Art. 6 (2): Aducerea la cunoștință publică a datei alegerilor se face cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului privind data alegerilor.
Premierul Ludovic Orban a anunțat marți modificările referitoare la alegerile anticipate:
”A rezultat necesitatea reglementării situației în care se ajunge la anticipate. În legislația actuală nu sunt prevederi concrete referitoare la anticipate. E necesară o updatare datorită termenului de 90 de zile care e prevăzut expres în Constituție. Paza bună trece primejdia rea. Noi trebuie să fim pregătiți situația care poate apărea. Eu nu mă aștept ca PSD să obțină voturile necesare la moțiunea de cenzură, dar este bine să fim pregătiți”, a afirmat primul-ministru.
Legea în forma ei actuală precizează că:
84 (1): Alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința, conform prezentei legi. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința.”
Această OUG reprezintă o lovitură masivă pentru PSD, știind aportul de voturi anti-PSD pe care-l aduc românii din Diaspora. Reacția șefului PSD, Marcel Ciolacu, nu a întârziat să vină, acesta reclamând că PNL vrea să legalizeze turismul electoral.
"Se legalizează turismul electoral. Acum, turismul electoral e în floare, vom putea merge din județ în județ să votăm. Dacă dorim să ne întoarcem cu 20 de ani. Avantajează pe cei care sunt la putere și organizează alegerile", a spus Ciolacu.