Desemnarea procurorului Bogdan Licu pentru funcția de prim adjunct al procurorului general, făcută luni de ministrul Cătălin Predoiu, în condițiile în care este acuzat că a copiat mai bine de jumătate din lucrarea sa de doctorat, a stârnit deja reacții de nemulțumire. Jurnalista Emilia Șercan, prima care a descoperit plagiatul procurorului, a atras atenția într-o postare pe Facebook că decizia ministrului de Justiție vine să contrazică o promisiune fermă făcută de președintele Klaus Iohannis în dezbaterea electorală avută cu presa, șeful statului declarând atunci că justiția trebuie gestionată de oameni integri.
Emilia Șercan: „Reporter TVR: "Ce pondere ar trebui să aibă criteriile de integritate – sau până unde ar trebui să se întindă ele? Vă întreb pentru că în acest moment procurorul general interimar, domnul Licu, are o problemă cu un plagiat – și cu toate acestea este în vârful Justiției".
Președintele Klaus Iohannis: "Eu nu am de gând să fac rabat de la integritate. Deci: integritate, profesionalism – pe scurt, meritocrație și în acest domeniu".
Acest scurt dialog a avut loc în data de 19 noiembrie 2019, la dezbaterea din campania electorală a președintelui cu jurnaliștii.
"Meritocrația" a învins. Bogdan Licu, plagiator notoriu, tocmai a fost numit de ministrul Justiției Cătălin Predoiu în funcția de prim adjunct al procurorului general al României.
Nu știu exact cum să interpretez numirea lui Bogdan Licu:
* Că declarațiile făcute de președinte în campania electorală nu contează, că sunt pentru a da bine la publicul larg și că a spus ce și-ar fi dorit alegătorii să audă?
sau
* Că ministrul Cătălin Predoiu a sfidat mesajul clar transmis de președintele Klaus Iohannis în legătură cu numirea lui Bogdan Licu.
sau
*Că Sistemul care îl ține în brațe de ani și ani de zile pe Licu e mult prea puternic ca să se împiedice de niște declarații ale președintelui și că a învins și de data asta.
Meritocrația lui Bogdan Licu mai e dată, dincolo de plagiat și de solida pregătire profesională a acestuia, reflectată de nota 5 la Drept Penal și 6 la Drept Civil luate la examenul de licență. Informații despre notele de la licență ale lui Licu puteți citi aici: [https://bit.ly/2OnCRYx]
PS. Sunt chiar foarte curioasă ce va face președintele cu această numire, dacă o va aproba sau dacă o va respinge.”
Recent, din nou, Licu a catalogat inocent acuzațiile de plagiat la adresa sa ca nefondate, declarându-se nevinovat. A arătat că nu a mai candidat pentru funcția de procuror șef deoarece nu a vrut să afecteze, nici măcar conjunctural, instituția pe care o conduce. Postul pentru care s-a înscris însă în competiție este al doilea în ierarhia procurorilor din România.
Despre teza de plagiat acesta a arătat că este o acuzație singulară și că nu i-a folosit la nimic doctoratul. „Nu am fost profesor, nu am folosit nici măcar acronimul de dr. înafară de CV”, susține actualul procuror general interimar, care a cerut instanței să renunțe la cercetarea acuzațiilor de plagiat la adresa unei teze pe care a obținut-o la Academia SRI sub îndrumafrea lui Gabriel Oprea.
El a fost acuzat că a copiat mai mult de jumătate în teza sa de doctorat, iar jurnalista de investigație Emilia Șercan, specializată în dezvăluirea plagiatelor, spunea, într-un interviu pentru Europa Liberă, că profilul moral al lui Bogdan Licu este afectat profund de acuzațiile privind onestitatea academică a acestuia.