O tradiție absolut nefericită a Africii (dar și a unor țări islamice din Asia) este mutilarea genitală a fetelor, o practică abominabilă și primitivă împotriva căreia s-au dus și se duc, începând din secolul al XX-lea, campanii insistente atât din partea statelor afectate, cât și a multor organizații guvernamentale.
Chiar așa fiind, în pofida tuturor acestor campanii, practica mutilării genitale este încă răspândită în lumea islamică – mai exact, în urma unui studiu realizat în Egipt, în 2015, privind femei cu vârste între 15 și 49 de ani, s-a aflat că nu mai puțin de 87% dintre femeile de acolo au suportat acest tip de abuz.
Studiul a venit la șapte ani după ce Parlamentul din Cairo a dat o lege care interzicea tăierea organelor genitale ale fetelor, dar asta s-a reușit doar după o luptă foarte dură cu opoziția disperată a conservatorilor musulmani. Unul dintre parlamentarii opoziției declarase chiar că toate fetele din Egipt ar trebui să suporte acest abuz înfiorător, pentru a-și putea ține în frâu sexualitatea.
Săptămâna trecută a murit o fata de 12 ani într-o regiune din sudul Egiptului, după ce a fost dusă chiar de părinți la persoana care practica mutilările. Procuratura egipteană a anunțat, joi, că a dispus arestarea părinților copilei decedate dar și a persoanei care a tăiat organele genitale ale fetei.
Cazul nu e nici pe departe unul singular, în anii din urmă semnalându-se multe alte situații când fetele care au suportat mutilarea genitală au sângerat până la moarte. În decembrie 2016 au fost condamnați doi medici și mama unei tinere de 17 ani, care a murit în urma intervenției criminale de mutilare săvârșită de cei doi. Condamnarea a fost însă mai mult simbolică, fiecare făptaș primind numai câte un an cu suspendare.
”Nici judecatorii nu sunt convinși că circumcizia feminină e o crimă ce ar trebui pedepsită”, a declarat Reda el-Danbouki, un avocat pentru drepturile omului din Egipt. ”Multe alte fete egiptene vor for fi forțate să suporte mutilarea genitală și multe dintre ele vor muri din această cauză, câtă vreme nu există o strategie clară din partea statului de a pedepsi cum se cuvine această practică”, a declarat vineri Amel Fahmy, director al Tadwein Gender Research Center.
Unii medici pretind însă, într-un absurd absolut, că nu au săvârșit fapta înfiorătoare, ci au răspuns doar la cererea părinților de a îndepărta execesul de piele genitală care ar fi provocat disconfort fetelor aduse la tăiat... – mai multe detalii AICI.