UPDATE Roșia Montană. Ministrul Culturii anunță noi măsuri: "Este pentru prima dată când se elaborează un astfel de plan!"


UPDATE Roșia Montană. Ministrul Culturii anunță noi măsuri: "Este pentru prima dată când se elaborează un astfel de plan!"

UPDATE

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat vineri că a depus notificarea privind relurea procedurii de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană pentru ca situația să fie discutată vara aceasta în ședința Comitetului Patrimoniului Mondial. 

Mai mult, ministrul a precizat că pentru prima oară a fost stabilit un plan de acțiuni ce prevede reabilitări și restaurări integrale a tot ceea ce înseamnă patrimoniul de la Roșia Montană. 

Redăm comunicatul ministrului:

"Am semnat notificarea privind reluarea procedurii de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană. Notificarea a fost depusă astăzi, astfel, ne-am încadrat în termenul necesar pentru ca dosarul să poată fi discutat în ședința din această vară a Comitetului Patrimoniului Mondial, care va avea loc în China.

Țin să precizez că, decizia a fost luată printr-o strânsă comunicare și consultare cu Premierul României, domnul Ludovic Orban, și îi mulțumesc pentru suportul pe care mi l-a acordat, suport fără de care nu s-ar fi putut realiza acest demers.

Am a decis să nu amân reluarea procedurii de înscriere a sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO (chiar dacă termenul final este 1 februarie 2021) și asta, nu doar pentru că este o prioritate asumată prin programul de Guvernare PNL, ci mai ales pentru faptul că, datoria Ministerului Culturii este să apere interesele patrimoniului cultural național.

Reluarea acestei proceduri nu rezolvă problema de la Roșia Montană. Așa cum am afirmat și cu alte ocazii, intervenția efectivă a statului Român (prin Institutul Național al Patrimoniului) la Roșia Montană și reluarea procedurii includerii sitului Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO reprezintă două demersuri paralele. De aceea, am stabilit un set de măsuri concrete pe care le vom pune în aplicare prin intermediul unui Plan de Acțiuni. Este pentru prima dată când se elaborează un astfel de plan și ne propunem să acționăm cu celeritate pentru a recupera timpul pierdut în perioada guvernelor anterioare, când nu s-a făcut aproape nimic în vederea unei reabilitări și restaurări integrale a tot ceea ce înseamnă patrimoniul de la Roșia Montană. Trebuie să fim conștienți de faptul că astăzi situl este deja protejat de Legislația românească specifică, de patrimoniu. Ca atare, prin înscrierea în Lista UNESCO, nu se modifică regimul juridic de protecție deja instituit".

Sursa foto: Marian Rădună, Facebook

ȘTIREA INIȚIALĂ

Guvernul Orban a decis reluarea procedurii privind înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO. Anunțul a fost făcut de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Ministrul Culturii: "În urma analizei și consultărilor am luat decizia ca procedura de a înscrie situl Roșia Montană în lista patrimoiului mondial UNESCO să fie reluată. Notificarea va fi depusă astăzi, astfel încadrându-ne în termenul necesar ca dosarul să fie discutat în ședința din această vară a Comitetului Patrimoniului Mondial, care va avea loc în China.

Am decis să nu amânăm acest demers, chiar dacă termenul final este 1 februarie 2021, și asta nu doar pentru că este o prioritate asumată prin programul de guvernare al PNL, ci mai ales pentru că datoria Ministerului Culturii este să apere interesele patrimoniului cultural național.

Țin să precizez că decizia a fost luată printr-o strânsă comunicare și consultare cu premierul României, domnul Ludovic Orban.

Prin înscrierea în lista UNESCO, nu se modifică regimul juridic de protecție deja instituit".

Amintim că a avut loc un protest în Piața Victoriei în cadrul căruia se solicita înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, iar premierul Ludovic Orban a mers la fața locului să discute cu protestatarii, așa cum puteți vedea în video-ul următor:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.