România, țara unde totul este gratis după ce ai plătit


România, țara unde totul este gratis după ce ai plătit

Prostia politicienilor români este abisală, doar că este pe banii noștri, noi îi plătim ca să ne putem minuna de cât de proști sunt. La un moment dat un fost ministru ne spunea că în România educația este gratuită: o parte din costuri o achită statul, o altă parte o achită părinții – dar copiii nu plătesc nimic. Mai în zilele noastre ceva candidat ne-a spus că la Viena călătorești gratuit după ce ai plătit abonamentul. Chiar atât de simplu este: ai plătit biletul o dată și gata, nu mai trebuie să plătești.

Dar și în aceste momente de magnifică stupiditate sinceră politicienii noștri tot ne mint: gratuitatea plătită vine întotdeauna cu o suprataxă. Nu este ceva nou dacă ne uităm în istorie. În perioada fanariotă s-a făcut o reformă fiscală: tot românul trebuia să dea voievodului 1 galben, nici mai mult, nici mai puțin. Birul era plătit în 4 tranșe anuale: câte un sfert de galben la fiecare 3 luni. Sfertul, așa i se zicea birului. Peste câțiva ani un alt voievod a venit cu o idee inovatoare: să nu se mărească birul, dar să se plătească 6 sferturi. Așa că românii nu au avut birul de 1,5 galbeni, doar plăteau 6 sferturi de galben într-un an. Din inovație în inovație fără mărire de impozite s-a ajuns la 20 de sferturi pe an și țăranii au început să fugă unde vedeau cu ochii.

Uneori am impresia că politicienii români vor să ologească pe oricine vrea să muncească în țara asta. Să ne uităm puțin la PFA-uri și minunata invenție că un PFA trebuie să încaseze exact atâția bani câți vrea guvernul. Nu contează condițiile pieței, nu contează dacă ești bolnav sau câți clienți ai: un PFA trebuie să încaseze anul ăsta minim 26.760 lei. Din care să plătească 2.676 lei asigurări de sănătate și 6.690 de lei pentru sistemul de pensii. Dacă punem la socoteală și impozitul pe profit guvernul ia mai mult de jumătate din munca unui om. Și acum să vedem ce primește un român gratis după ce achită mai mult de jumătate din banii câștigați.

În primul rând asistența medicală este gratuită în România după ce ai plătit banii ăștia. Eu nu îmi amintesc când am primit ultima rețetă gratuită, am plătit pentru toate medicamentele gratuite. Recent mi-am făcut niște analize de sânge (gratuite și decontate din asigurarea de sănătate!) pentru care am plătit doar 55% din prețul afișat. Ce mai este gratuit după ce am plătit asigurarea medicală? Trimiterile la policlinicile private, astea sunt gratuite, dar și la policlinica privată tot gratis este după ce plătești. Din fericire nu am nici cea mai mică urmă de speranță că voi primi vreo pensie vreodată (România se depopulează într-un ritm atât de rapid încât efectiv nu prea vor fi oameni pe aici când voi atinge vârsta pensionării). Dar mă bucură gândul că o treime din banii mei se duc să mențină fondul pensiilor speciale. Și de ce nu m-aș bucura când știu că tot felul de fonfăiți trăiesc bine din banii mei? La urma urmei pentru mine totul este gratuit în țara asta! (După ce am achitat nota de plată, bineînțeles!)

Vreți să vă spun ce primesc gratuit pentru banii din impozitul pe profit? Vă spun, cum să nu vă spun. În primul rând primesc siguranță și încredere de la poliția română. Am încredere și sunt absolut sigur că nici un polițist nu se va deranja dacă voi fi bătut și jefuit noaptea pe străzile din București. Vă spun sincer, nici nu am de gând să sun la 112 în caz de ceva, chiar nu aș vrea să-i deranjez pe oamenii ăia, nu cred că ei beneficiază de atâtea gratuități ca mine. Dar stați puțin: tot gratuit pot fi bătut de jandarmi, ceea ce este un real bonus. Ce mai primesc gratuit pe banii mei în România? Pot vedea în fiecare seară la televizor tot felul de suferinzi de diverse retarduri care în mod normal ar fi trebuit să aibă strălucitoare cariere de zilieri în agricultură, dar din fericire au ajuns miniștri, parlamentari sau înalți funcționari pe banii mei. Am plătit mai mult de jumătate din banii mei, dar spectacolul este gratuit.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.