135 de ani de la nașterea cardinalului Iuliu Hossu, făuritor al Marii Uniri și martir al represiunii comuniste. 22 de ani de temniță grea, bătăi și insulte


135 de ani de la nașterea cardinalului Iuliu Hossu, făuritor al Marii Uniri și martir al represiunii comuniste. 22 de ani de temniță grea, bătăi și insulte

Azi, 30 ianuarie, se împlinesc nu mai puțin de 135 de ani de la nașterea primului cardinal român, epicopul greco-catolic Iuliu Hossu, făuritor al Marii Uniri și martir al represiunii comuniste, după 22 de ani de închisoare politică grea, insulte, bătaie și privațiuni.

Președintele executiv al Fundației Corneliu CoposuIon-Andrei Gherasim, fost șef de cabinet al regretatului Senior, explică, pe Facebook, relevanța personalității lui Iuliu Hossu:

”30 ianuarie 1885 - 30 ianuarie 2020. Acum 135 de ani, se năștea la Milaș, actualul județ Bistrița-Năsăud, Iuliu Hossu, primul cardinal român.

Ca episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a fost unul din cei mai importanți fruntași români prezenți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, a citit mulțimii adunate la Alba-Iulia, proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României. A făcut parte, alături de episcopul ortodox Miron Cristea, de Vasile Goldiș și Alexandru Vaida-Voevod, din delegația care a dus și a predat la București Actul Unirii, primului ministru Ionel Brătianu.

Nu trebuie uitate niciodată extraordinarele cuvinte pe care i le-a adresat, în sala Marii Uniri, episcopului Miron Cristea: <Pe cum ne vedeți aici îmbrățișați frățește, așa să rămână îmbrățișați, pe veci, toți românii!>.

În 1940, în momentul ocupării Ardealului de nord de către Ungaria horthystă, rămâne la Cluj: <Rămân alături de credincioşii mei să le împărtăşesc soarta. Credinţa noastră este viaţa noastră>.

Pentru faptul că nu a cedat presiunii guvernului comunist, care desființase silnic Biserica Greco-Catolică, la 1 decembrie 1948 (adevărat act de batjocură la adresa Marii Uniri) Iuliu Hossu a suferit 22 de ani de detenție (1948-1970), de insulte, bătaie, privațiuni. A plecat la Domnul pe data de 28 mai 1970, la Spitalul Colentina din București. La căpătâiul său s-a aflat episcopul(viitor cardinal) Alexandru Todea.

Mă închin cu pioșenie în fața acestui martir al neamului românesc, făuritor al Marii Uniri acum mai bine de un secol!”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.