VIDEO Ludovic Orban cântă prohodul PSD: "Puteți să băgați zece moțiuni de cenzură! Și cu un tur tot o să vă batem!"


VIDEO Ludovic Orban cântă prohodul PSD: "Puteți să băgați zece moțiuni de cenzură! Și cu un tur tot o să vă batem!"

Guvernul Orban și-a angajat miercuri răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Premierul le-a transmis pesediștilor că pot depune și zece moțiuni de cenzură, că PNL nu își va schimba optica privind alegerea primarilor în două tururi. Mai mult, Orban a spus că PSD va pierde alegerile în orice caz, și cu alegeri în două tururi, dar și cu alegeri într-un singur tur. 

Ludovic Orban: "Puteți să băgați zece moțiuni de cenzură. Nu ne schimbați punctul de vedere și n-o să schimbați punctul de vedere nici acelor peste 82% dintre cetățenii români care își doresc alegeri democratice pentru primari și pentru consiliile locale, care doresc să își aleagă primari cu adevărat reprezentantivi, care să fie legitimi, iar lucrul ăsta nu se poate realiza decât atunci când o majoritate de 50%+1 dintre locuitorii comunității decid cine să conducă destinele comunității timp de 4 ani de zile. (...) 

Vă spun foarte clar - şi pe două tururi, aşa cum sper să se adopte legea, şi cu un tur, tot o să vă batem în alegerile locale, pentru că românii s-au săturat de minciună, de sărăcie, de demagogie şi de bătaia de joc pe care le-aţi administrat-o în ultimii trei ani".


Redăm comunicatul PNL: "ℹ️ Guvernul Ludovic Orban și-a angajat răspunderea în Parlament pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Ludovic Orban: ”Vrem să permitem cetăţenilor să îşi aleagă primarii printr-un sistem care să confere legitimitate primarilor aleşi, şi anume prin majoritate de 50% plus unu dintre alegătorii care îşi exprimă dreptul de vot.

Sistemul de vot într-un singur tur restrânge dreptul majorității cetățenilor dintr-o comunitate locală de a schimba un primar care nu şi-a făcut treaba, care nu respectă promisiunile electorale şi care nu a avut capacitatea să dezvolte comunitatea locală. ”

ℹ️ Proiectul stabilește că este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate. În cazul în care nici unul dintre candidați nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur.

ℹ️ În al doilea tur de scrutin este declarat ales primar candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

ℹ️ Alegerea primarilor în 2 tururi este susținută de peste 80% dintre români.

❗ PSD a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură, în încercarea de a bloca alegerea primarilor în două tururi. Alegerea primarilor în două tururi înseamnă respectarea voinței majorității, în timp ce alegerea primarilor într-un singur tur înseamnă a permite ca o minoritate să decidă în locul majorității.

❗ Falimentul alegerilor într-un singur tur a fost constatat în 2016: Aproape 30% dintre primari au fost aleși cu votul a mai puțin de jumătate dintre cetățenii care s-au prezentat la urne. Prin depunerea moțiuni de cenzură, PSD face jocul baronilor locali și disprețuiește voința românilor".

Guvernul a adus și o serie de modificări în raport cu proiectul inițial legat de angajarea răspunderii pe două tururi. Astfel, perioada pentru care este permis votul cetățenilor care și-au schimbat domiciliul și au viză de flotant scade de la 90 la 60 de zile. Un alt amendament aprobat în ședința de Guvern de marți vizează numărul de semnături - cerință a mai multor organizații civice care au solicitat facilitarea înscrierii în cursa electorală a candidaților independenți: "A fost agreată și respectată, așa că numărul de semnături a fost redus de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă pentru depunderea candidaturilor, amendament depus de colegii de la USR", a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului. Mai mult, un alt amendament vizează reprezentarea minorităților naționale din parlamentul României și a formațiunilor politice din parlament în structurile birourilor electorale, astfel încât să fie permisă această reprezentare, pentru minoritățile naționale și pentru formațiunile politice care au un număr de șapte senatori sau zece deputați, a informat purtătorul de cuvânt al guvernului. De asemenea, alt amendament privește modul de acreditare a observatorilor la secțiile de votare "astfel încât această activitate să fie facilitată față de normele aflate în vigoare care îngreunează, pe de o parte, acreditarea observatorilor independenți și, în același timp, permite prezența în proximitatea secțiilor de votare a unor reprezentanți politici care nu au ce căuta în zona respectivă".

Replica șefului PSD a venit imediat, Marcel Ciolacu spunând că joi dimineață va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban. 

"Mâine dimineaţă vom depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban. Dorim să depunem moţiune de cenzură. [...]categoric. Nu avem matematic numărul, dar nici Guvernul Orban nu a avut matematic (sic!) când a fost investit", a precizat Ciolacu, adăugând că nicio altă formaţiune politică în afară de UDMR nu şi-a exprimat susţinerea moţiunii dar că „sunt mai mulţi colegi care ar dori, conform Epoch Times

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.