Moscova și distrugerea memoriei: pro-rusul Dodon, premierul Chicu și acoliții lor au VÂNDUT Cimitirul Eroilor din Chișinău! Plângere la Procuratura Generală


Moscova și distrugerea memoriei: pro-rusul Dodon, premierul Chicu și acoliții lor au VÂNDUT Cimitirul Eroilor din Chișinău! Plângere la Procuratura Generală

Deputatul ACUM Lilian Carp a anunțat, la finalul săptămânii, că va expedia un demers către Procuratura Generală în care denunță implicarea mai multor funcționari în vânzarea terenului pe care a fost Cimitirul Eroilor din Chișinău. Potrivit radiochisinau.md, deputatul a acuzat mai mulți funcționari care se regăsesc și în actuala guvernare socialistă – fiind chiar apropiați ai președintelui pro-rus Igor Dodon – că sunt implicați în vânzarea unui teren de pe Bulevardul Decebal, nr.17 din Chișinău, unde se află mormintele a sute de ostași din diverse țări, care au căzut în Primul și Al Doilea Război Mondial.

Mai exact, este vorba de 1,90 hectare din sectorul Botanica (Chișinău), lot care a fost vândut în 2007, când ministru al Economiei și Comerțului era Igor Dodon, iar responsabil de privatizări va fi fost Igor Grigoriev, care a făcut publice informațiile despre vacanțele lui Igor Dodon, susține președintele Organizației Unirea-ODIP, Vlad Bilețchi, care a investigat acest caz.

Deputatul Lilian Carp a declarat că pe actele care țin de acest dosar de înstrăinare a terenului din proprietatea statului se regăsesc semnături ale mai multor funcționari care se regăsesc și în actuala guvernare, inclusiv premierul Ion Chicu:

„Pe 16 octombrie a avut loc ultima ședință a comisiei de concurs pentru vânzarea acestui teren, acestei proprietăți publice.  Această comisie decide a accepta oferta companiei „Buiucani Real Estate Holding” pentru cumpărarea acestui teren de 1,90 ha, deși era foarte clar că acest teren va pleca din proprietatea statului contra sumei de 70 de milioane de lei, Dodon hotărăște ca din fondul de rezervă al R. Moldova, creat pentru calamități și dezastre naturale, pentru acoperirea unor daune provocate de intemperii iniendii, etc, să aloce suma de două milioane de lei pentru demolarea bunurilor care se aflau pe acest teritoriu, deși acest lucru nu face parte din negociere și nu era necesar. Două milioane au fost făcute cadou, din fondul de rezervă.

Cei care au partricipat și care au decis această vânzare: primul - Viorel Melnic, pe atunci viceministru al Economiei, subalternul direct al lui Dodon, figurează astăzi îăn raportul Kroll 2, a fost șef al Serviciului Vamal, a fost și președinte al CA Unibank, una din cele trei bănci devalizate, până în 2015 membru PSRM. A doua semnătură este a lui Boris Golovin, pe atunci viceministru al Sănătății, și Ion Chicu, actualul premier, atunci viceministru al Finanțelor. Elena Mocanu, viceministru al Justiției, membru al Uniunii Tineretul Comunist, care părăsește PCRM și aderă la Moldova Unită, condusă de Vladimir Țurcanu, președintele CC, la fel, apropiat lui Igor Dodon”

Deputatul Lilian Carp a mai atenționat că prin distrugerea acestui cimitir sunt încălcate mai multe acorduri internaționale de protejare a monumentelor, având în vedere că în Cimitirul Eroilor sunt înhumați ostași din 17 state europene.

El a mai anunțat că a trimis o scrisoare către Guvernul României și președintele Klaus Iohannis în care solicită susținere pentru reabilitarea acestui monument.

Fiind amenajat în anii 1918-1942, Cimitirul Eroilor din Chișinău a fost distrus în 1956, iar trei ani mai târziu pe locul lui a fost construit un spital, demolat ulterior. Cea mai mare parte a terenului a fost vândută pentru construirea unor blocuri de locuit.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.