Un fapt trâmbițat cu insistență în toată lumea de presa de stânga și de prea puține ori contestat este clasarea țărilor nordice pe primele locuri în topurile țărilor cu cei mai fericiți cetățeni. O mulțime de caracteristici, factori care privesc educația, protecția copilului, egalitatea între bărbați și femei, sistemul de sănătate, numărul de infracțiuni, bunăstarea și nivelul general de civilizație ar justifica, finalmente, poziționarea țărilor nordice pe culmile așa-ziselor clasamente ale fericirii.
Prea puțin au contat faptele în aprecierea făcută de cei care întocmesc aceste clasamente.
Una dintre țările cele mai lăudate este Finlanda, despre care ar fi fost până de curând puține lucruri negative de zis. Numai că, pe 22 ianuarie, a apărut în publicația Euractiv articolul ”Helsinki – violența împotriva femeilor e în creștere”, articol care face cunoscute concluziile unui studiu sociologic ce susține că jumătate din finlandeze au suportat violența sexuală ori de altă natură fizică începând de la vârsta de 15 ani. Jumătate!
Studiul, realizat de Universitatea Tampere, a colectat date despre traumele fizice ale victimelor înregistrate de sistemul medical finlandez, dar și numeroase informații despre cei care recurg la violență. Au fost chestionate 1561 de participante, dintre care 1302 au fost internate pentru îngrijiri medicale. Informațiile au fost preluate dintr-un spital central finlandez și se referă la perioada 2008-2017.
Actele de violență asupra fetelor și femeilor tinere au loc de regulă noaptea și sunt legate de consumul excesiv de alcool. Violența domestică era cunoscută de finlandezi ca o plagă imensă a țării lor și de-a lungul timpului s-au luat măsuri serioase de prevenire a acesteia, numai că rezultatele par să nu fie deloc pozitive. Pekka Vänttinen, autorul articolului din Euractiv, afirmă că, la fel ca în Finlanda, și în Danemarca violența din familie este foarte frecventă – mai multe detalii AICI.
De notat și că Suedia – cea mai populată țară nordică – conduce detașat în clasamentul european al infracțiunilor foarte violente, anul trecut fiind raportate fantasticul număr de 257 de atacuri cu bombe, pe lângă numărul mare de atacuri cu arme de foc. Tot Suedia apare și în topul țărilor cu cele mai multe violuri – mai multe detalii AICI.
În condițiile în care aceste cifre fac Afganistanul ori Irakul să pară țări pașnice, imaginea roz-bombon a țărilor nordice, unde fericirea te-ar buși la ficare colț de stradă, nu poate fi susținută cu argumente.
Pe de altă parte, cazuri precum cel al Autorității de Protecție a Copilului din Norvegia, despre care s-a dovedit că funcționează după o concepție nazistă, ori a suferinței Cameliei Smicală, căreia autoritățile statului finlandez insistă să îi ia copiii, deși aceștia nu sunt supuși nici unui risc fizic alături de mama lor, singurul motiv care ar justifica măsurile statului, arată că realitatea țărilor nordice e tare complicată. Și e cu totul altfel decât a fost prezentată în clasamentele fericirii.