Pușcăriașul Radu Mazăre, condamnat la 9 ani de închisoare în dosarul retrocedării ilegale de plaje, a susținut joi, în fața magistraților instanței supreme, că extrădarea sa din Madagascar a fost făcută înainte de alegeri pentru a putea fi „prezentat ca un trofeu”, iar înainte de a fi adus în țară s-au făcut presiuni zilnice asupra lui. Fostul primar al Constanței cere să fie pus în libertate și contestă procedura de extrădare.
Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție judecă o contestație în anulare formulată de fostul edil al Constanței în dosarul în care a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare.
„Sigur că numele meu este și notoriu, și controversat. De-a lungul carierei m-am și fălit, dar m-am străduit să fac lucruri bune și să îi ajut pe cei mai mulți. Aducerea mea s-a făcut datorită numelui meu. Am fost adus înainte de alegeri pentru a fi prezentat ca un trofeu. Acolo fiind, s-au făcut presiuni în fiecare zi asupra mea pentru a semna că sunt de acord să renunț la legea din Madagascar”, a susținut Radu Mazăre în fața instanței, scrie Mediafax.
Avocatul fostului primar a susținut că autoritățile din Madagascar consideră că extradarea lui Mazăre a fost nelegală, solicitând ca procedura să fie reluată, prin repatrierea lui Radu Mazăre. Procurorul de caz a spus, pe de altă parte, că o asemenea cerere nu are legătură cu contestația în anulare depusă de Mazăre.
Judecatorul a decis respingerea cererii avocatului lui Radu Mazăre ce vizează extradarea fostului edil. în schimb, magistratul va decide dacă va admite sau nu contestația în anulare depusă de Radu Mazăre.
Amintim că Radu Mazăre a fost extrădat în mai 2019 pentru a-și ispăși pedeapsa de nouă ani de închisoare primită în dosarul retrocedărilor ilegale.
Judecătorii instanței supreme l-au condamnat definitiv, în 8 februarie 2019, la nouă ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanței.