Investigație. Scheleții din dulapul Tel Drum: 25.000.000 lei pentru un campus școlar neterminat EXCLUSIV


Investigație. Scheleții din dulapul Tel Drum: 25.000.000 lei pentru un campus școlar neterminat EXCLUSIV

Un campus școlar, construit pe bucăți, din 2007 până în 2019 la periferia orașului Zimnicea, a înghițit miliarde de lei. Acum, elevii care învață acolo se plâng că lucrarea e făcută prost, că ușile deja se desprind din pereți, că ploaia ajunge în sălile de clasă și că, în general, le este greu să ajungă la școală, din moment ce campusul e construit la marginea orașului. Primul constructor al campusului a fost, evident, Tel Drum, care a avut de încasat prin contract peste 25.000.000 lei. Al doilea constructor a fost TERANOVA BUSINESS & CONSULTING SRL, o companie cu sediul în București care a început să aibă profit abia din anul în care a semnat contractul cu orașul Zimnicea. Și, chiar dacă, în primă fază, proiectul avea prevăzut un teren de sport, iată că acesta n-a fost inclus în a doua fază a proiectului și acum, tot din bani publici, la Zimnicea se achiziționează o platformă de beton pentru terenul de fotbal, în valoare de 16.000 de euro!

În anul 2007 începeau la Zimnicea lucrările de construire a unui campus școlar. Locul ales pentru ridicarea acestui obiectiv important pentru oraș a fost periferia, lucru destul de straniu, în condițiile în care orașul Zimnicea nu e unul foarte aglomerat, așa că ar fi fost destul loc pentru un campus școlar mai aproape de locuințele elevilor. Lucrările au fost, însă, sistate în anul 2008, Ministerul Educației motivând decizia prin argumentul lipsei de fonduri. Atunci, în 2007, Tel Drum câștiga contractul de construire a obiectivului, valoarea acestuia ridicându-se la peste 25.000.000 lei. În schimbul acestor bani, firma teleormăneană specializată în construirea drumurilor trebuia să ridice o școală cu 24 de clase, cămin internat cu 300 de locuri, cantină și club, garsoniere pentru cadrele didactice, ateliere școlare, bază sportivă, centrală termică și punct de control acces. Lipsa fondurilor a anulat toate aceste planuri, chiar dacă despre încasările Tel Drum la momentul acela nu a făcut nimeni caz. Iar între momentul câștigării contractului, la finalul anului 2007, și momentul oficial al închiderii din lipsă de fonduri a șantierului, adică finalul anului 2008, în conturile Tel Drum au intrat o parte importantă din banii prevăzuți în contract.

Lucrările au fost reluate în anul 2015, având un nou termen de finalizare, și anume vara anului 2018, asta dacă dăm crezare documentelor oficiale. Dacă mergem la fața locului, constatăm cu surprindere că pe panoul care descrie investiția situat în fața campusului școlar sunt menționate cu totul și cu totul alte date. Practic, momentul de început al lucrărilor, așa cum e descris pe panou, e anul 2016, iar cel al finalizării lor anul 2019. Dar nu ne mai încurcăm într-un an… De data aceasta, Compania Națională de Investiții a preluat frâiele obiectivului, alocând campusului de la Zimnicea suma de 15.275.586 lei. Lucrările nu au respectat, evident, termenul stabilit, campusul fiind inaugurat un an mai târziu, în vara lui 2019. De atunci și până acum, copiii care învață acolo se plâng că, atunci când plouă, apa ajunge în sălile de clasă și că ușile încep să se desprindă din pereți.

În cele din urmă, campusul a fost dat în folosință, iar mesajele de la elevi au început să curgă. În luna noiembrie 2019, la numai câteva săptămâni de la inaugurarea cu fast a campusului construit în 12 ani, au început să vină mesaje de la elevi, care se plângeau că în clase plouă. Din păcate, nu am putut intra în campus în acele zile ploioase, așa că păstrăm doar mărturia celor care învață acolo și semnalează problemele. În schimb, am remarcat mai târziu, modul grăbit și neatent în care s-au efectuat lucrările. Ușile sunt, într-adevăr, în curs de desprindere din pereți și unele dintre ele nici măcar nu mai au clanțe. Asta la nici două luni de la inaugurare!

În luna noiembrie, după ce obiectivul a fost inaugurat și dat în folosință, orașul Zimnicea și-a dat seama că acest campus nu a fost prevăzut cu teren de sport, deși în prima fază a construcției, în care a lucrat Tel Drum, baza sportivă era prevăzută în contract. Așa că în luna noiembrie a anului 2019, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice era publicat un anunț de achiziție, prin cumpărare directă, a unei platforme de beton teren fotbal și alei de acces pentru liceul din Zimnicea. Investiția se ridică 78.181 lei și se face din alți bani. Cei din bugetul local.

Vorbim, așadar, despre 12 ani în care s-au investit bani în mod repetat, fie de la Ministerul Educației, fie de la Compania Națională de Investiții, fie din bugetul local pentru ridicarea unui obiectiv cu termen de finalizare de doi ani de la momentul începerii lucrărilor de construire. Și chiar și după aceste chinuri îndelungate ale facerii pe bani mulți și publici, campusul școlar de la periferia orașului Zimnicea, pare a fi un obiectiv ratat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.