Bolșevicul din fruntea Senatului, anchetat de IICCMER: "Meleșcanu ar fi participat în calitate oficială, la dezinformarea și diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist!"


Bolșevicul din fruntea Senatului, anchetat de IICCMER: "Meleșcanu ar fi participat în calitate oficială, la dezinformarea și diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist!"

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a demarat o anchetă împotriva bolșevicului Teodor Meleșcanu, care ocupă în prezent funcția de șef al Senatului.

Concret, Teodor Meleșcanu, în cadrul reuniunilor de la Viena din perioada 19-20 decembrie 1989, "ar fi participat în calitate oficială, la dezinformarea și diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, prin inducerea în eroare a reprezentanților diplomatici prezenți la eveniment cu privire la crimele și abuzurile săvârșite la Timișoara, plasând infracțiunile comise de reprezentanții comuniști în categoria «zvonurilor colportate în scopuri dușmănoase» și a «știrilor de presă neconfirmate»".

Redăm comunicatul IICCMER:

"Având în vedere informaţiile apărute în presă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările şi condiţiile în care domnul Meleşcanu Teodor Viorel a acţionat, ca reprezentant al delegaţiei române la reuniunile de la Viena din perioada 19-20 decembrie 1989, în contextul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii de către autorităţile regimului comunist în timpul evenimentelor de la Timişoara, soldate cu numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi rănirea gravă a multor persoane.

Potrivit telegramelor diplomatice, Meleșcanu Teodor Viorel ar fi participat, în calitate oficială, la dezinformarea și diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, prin inducerea în eroare a reprezentanților diplomatici prezenți la eveniment cu privire la crimele și abuzurile săvârșite la Timișoara, plasând infracțiunile comise de reprezentanții comuniști în categoria «zvonurilor colportate în scopuri dușmănoase» și a «știrilor de presă neconfirmate». Analizând faptele cu posibile consecințe penale săvârșite de domnul Meleșcanu Teodor Viorel, IICCMER a declanșat procedura de investigație specifică.

În cauză au fost dispuse cercetări ale documentelor de arhivă și identificare de martori, urmând a fi administrate probe și derulate alte activități specifice activității de investigații a IICCMER. În cazul în care vor fi identificate indicii concrete privind săvârșirea unor fapte de natură penală, IICCMER poate notifica organele competente, urmând să transmită Ministerului Public toate datele și probele rezultate în urma cercetărilor. Potrivit cadrului legal de funcționare, Institutul este abilitat să efectueze investigații științifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist în România, precum şi sesizarea organelor în drept în acele cazuri în care sunt depistate situaţii de încălcare a legii".

Un document diplomatic american, publicat de jurnalistul canadian Stanley Tromp, citat de Libertatea, arată că Teodor Meleșcanu s-a opus la OSCE, pe 20 decembrie 1989, păstrării unui moment de reculegere în memoria victimelor de la Timișoara. Este vorba despre un raport purtând mărcile „confidențial” și „imediat”, trimis de Ambasada SUA la Viena către Departamentul de Stat al SUA.

Numeroase state europene condamnau reprimarea brutală a manifestațiilor din orașul Timișoara, dar Teodor Meleșcanu, reprezentantul României, a blocat consensul pentru păstarea unui moment de reculegere în memoria victimelor de la Timișoara, "afișând o atitudine lipsită de emoție, dură".

Mai mult, Meleșcanu a negat crimele de la Timișoara, spunând că au fost relatări de presă neconfirmate. 

CITIȚI ȘI: Ticăloșia bolșevicului Meleșcanu, confirmată de un document american. Cinismul fosilei comuniste în raport cu victimele din 1989 de la Timișoara

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.