Militarii americani au blocat accesul trupelor rusești la un câmp petrolier din nord-estul Siriei. Rușii nu au crâcnit în fața forțelor SUA și a kurzilor YPG


  • ACP
  • Jan 20, 2020 16:43
  • 1920
Militarii americani au blocat accesul trupelor rusești la un câmp petrolier din nord-estul Siriei. Rușii nu au crâcnit în fața forțelor SUA și a kurzilor YPG

Despre trupele ruse din Siria se știe că au statutul de aliate și salvatoare ale regimului Assad, ceea ce le asigură autoritate, un oarecare prestigiu și o libertate mare de mișcare în teritoriu. Au baze militare mari, porturi, aeroporturi și toată susținerea regimului de la Damasc. Armamentul greu și susținerea aeriană le oferă o poziție solidă.

În schimb, trupele americane sunt în număr din ce în ce mai mic în Siria, datorită hotărârii președintelui Trump de a nu păstra blocați militarii americani într-un teritoriu ostil unde lucrurile nu par să se simplifice curând.

O știre publicată de Agenția Anadolu, obținută de la surse locale din Siria, arată însă o situație mai puțin cunoscută a militarilor ruși din Siria – sâmbătă, mai multe mașini blindate ale armatei ruse au fost oprite și întoarse din drumul către un câmp petrolier, la un punct de control instituit de o patrula americană. Rușii se îndreptau către câmpul petrolier Rumeylan, la nord-est de Hasakah, regiune aflată sub ocupația kurzilor din YPG, despre care turcii spun că sunt cei din armata teroristă PKK, numai că sub alt nume. În ciuda tensiunilor apărute între militarii ruși și cei americani, când cei din urmă le-au cerut să se întoarcă de unde veniseră, în districtul Amuda, rușii nu au avut ce face și au renunțat să își continue misiunea. Prezența bazei militare aeriene americane în Rumeylan a fost motivul oficial pentru care rușilor nu le-a fost permis să își continue drumul în regiunea amintită.

Această situație nu e deloc una singulară, un alt convoi al armatei ruse fiind oprit de către trupele YPG, joi, să treacă prin Qamishli și să creeze o zonă militară lângă câmpul petrolier din Rumeylan.

Așadar, în teritoriul sirian, rușii au putere și autoritate, dar nu în fața militarilor americani. Ori kurzi – mai multe detalii AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.