Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat în emisiunea "În fața ta" de la Digi24 că partidul său nu este dispus să renunțe nici la alegerea primarilor în două tururi, nici la anticipate. Privind moțiunea de cenzură anunțată de PSD și UDMR în cazul angajării răspunderii pe două tururi, liberalul a atras atenția că "niciun parlamentar PNL din cei 96 nu va vota pentru căderea Guvernului".
În situația în care moțiunea pică și intră în vigoare alegerea primarilor în două tururi, Rareș Bogdan a anunțat că PNL va pregăti o nouă angajare de răspundere care va enerva și mai mult pesediștii, iar astfel se va reintra în logica alegerilor anticipate. Cu toate acestea, eurodeputatul PNL a spus că nu poate da în scris că moțiunea de cenzură va pica.
Moderator: În acest joc care se joacă pe scena politică de la București, se pot împăca alegerile anticipate și alegerile în două tururi de scrutin?
Rareș Bogdan: Este obligatoriu să se împace. Am văzut această teorie că PNL ar fi dispus să sacrifice una pentru cealaltă. Nu. Nu e dispus să sacrifice nici două tururi, nici anticipatele.
Moderator: Dacă moțiunea de cenzură trece acel proiect pică.
Rareș Bogdan: Asta nu înseamnă că viitorul Guvern nu va face același lucru.
Moderator: Deci un nou Guvern Orban care să își asume răspunderea (pe alegerea primarilor în două tururi).
Rareș Bogdan: Sau să dea OUG. Până la ora 22 miercuri seara era OUG. După aceea am hotărâr că o asumare este mai oportună în acest moment.
Moderator: De ce?
Rareș Bogdan: Nu avem totală încredere în Renate Weber. Avocatul Poporului ar fi putut ataca OUG la CCR. Varianta prin asumare este mai sigură. Analizele făcute de specialiștii noștri au spus că este mai sigură. (...)
Moderator: Dvs. sunteți interesați ca moțiunea de cenzură să treacă sau să pice?
Rareș Bogdan: M-ar interesa extrem de mult ca Guvernul Orban să rămână în funcție fără a fi trântit de o moțiune de cenzură sau o demisie a premierului. Vrem ca moțiunea să pice. Niciun partid politic cu excepția PSD-ului lui Dragnea nu dorește să cadă propriul Guvern.
Moderator: Asta înseamnă că mergeți cu alegerea primarilor în două tururi. Vreți ca acest proiect să devină realitate.
Rareș Bogdan: Da. Asigură reprezentativitate. Este obligația PNL. Și de ce să nu o spun direct, avantajează PNL. PNL va lua de la 1100 de primari undeva între 1500 și 1800 de primari.
Moderator: Atunci la moțiunea de cenzură dvs., partidul, le cereți parlamentarilor PNL și aliaților dvs. să facă ce?
Rareș Bogdan: Vă dau în scris că niciun parlamentar liberal din cei 96 nu va vota pentru căderea Guvernului.
Moderator: Și nici aliații din Parlament?
Rareș Bogdan: O parte din aliații noștri care sunt de aceeași parte și au același deziderat, PMP și USR, vor susține alegerea primarilor în două tururi. Avem probleme cu doi parteneri, UDMR, care are 212 primari și e posibil să piardă între 40 și 50 de primari, și al doilea partener al nostru, ALDE, care e alături de noi la guvernare, care la rândul lor nu și-ar dori alegeri anticipate.
Moderator: Moțiunea va fi depusă de PSD și UDMR care matematic nu strâng voturile.
Rareș Bogdan: Nu știu în ce măsură își doresc cei de la minorități, cei 16, din care doar 7 au votat pentru învestirea Guvernului Orban. Foarte posibil ca o parte din aceștia să meargă în continuare pe linia PSD. Mai există un grup al independenților, mai există Pro România care e foarte posibil să meargă în siajul PSD, deși două tururi l-ar avantaja pe Ponta.
Moderator: În acest moment puteți da în scris că moțiunea pică?
Rareș Bogdan: Nu pot da în scris. (...) Negocierile vor fi până în ultimul moment, cu fiecare grup în parte și spre deosebire de PSD în 2017, momentul Grindeanu, nu suntem dispuși și nu vom sprijini trântirea propriului Guvern.
Moderator: Veți negocia ca oamenii să voteze împotriva moțiunii.
Rareș Bogdan: Absolut.
Moderator: Asta înseamnă că în momentul acesta anticipatele se amână.
Rareș Bogdan: Se amână.
Moderator: Să zicem că pică moțiunea. Primul pas l-ați rezolvat cu alegerea primarilor în două tururi. Urmează pasul următor, alegerile anticipate. Cum veți face? Prin demisie sau o altă asumare de răspundere.
Rareș Bogdan: Nu este dorită demisia. Cel puțin eu nu sunt adeptul demisiei unui premier liberal, oricum se numește acesta. La acest moment nu susținem că demisia premierului trebuie să ducă la anticipate. Astăzi, constituțional, există această opțiune, dar nu este de dorit. Sunt alte posibilități constituționale. Eu sunt convins că măsurile pe le vom anunța următoarea perioadă vor genera o reacție din partea PSD. PSD nu poate rămâne impasibil pentru că noi facem întreaga agendă pe care le-am promis-o cetățenilor.
Moderator: Dacă trece cea cu două tururi, veți veni cu o asumare mai enervantă pentru PSD?
Rareș Bogdan: Mai enervantă, dorită de 90% dintre cetățeni. Sunt multe măsuri, 22. Există chestiuni care o să-i enerveze așa de mult și, culmea, o să fie susținute și de o parte din votanții lor. Sunt măsuri pe care PNL e dispus să și le asume.