Suprarealist de-a dreptul: generalul-maior (r) Cristian Eremia – specialist în domeniul apărării, securității și al relațiilor internaționale, sferă în care va fi ocupat, de-a lungul anilor, poziții babane în ierarhia MApN – este autorul unei cronici laudative și libidinoase privind recentul turneu efectuat de Vladimir Putin în Siria și Turcia, autocratul rus fiind prezentat drept un lider care depune toate eforturile posibile pentru asigurarea păcii în Orientul Mijlociu după ce SUA l-au eliminat pe ”influentul general” Soleimani, ducând securitatea din regiune... ”către limite vecine cu haosul securitar”.
Numai că osanalele la adresa lui Putin iscălite de generalul-maior Cristian Eremia – laolaltă cu revărsarea marotelor propagandistice ale Kremlinului – nu sunt publicate de Sputnik, Russia Today sau de alte platforme putinistoide oficiale, ci chiar de portalul pompos intitulat Monitorul Apărării și Securității, site lansat în aprilie 2018, de agenția Mediafax – mai multe detalii AICI –, cu pretenții de platformă ”a elitei militare”.
Ceea ce, finalmente, ne face să ne întrebăm ce fel de ”elitism” presupune ”analiza” lui Eremia, în condițiile în care, așa cum poate remarca oricine, limba de lemn și laudele destrăbălate la adresa Federației Ruse nu fac deloc o notă discordantă cu ”analizele” similare ale presei moscovite sau ale Scânteii de odinioară.
De notat interesantul detaliu că generalul Cristian Eremia a activat în serviciul extern ca diplomat militar la ambasada României din Federația Rusă.
Revenind la articolul în cauză, de remarcat și că Eremia își centrează întregul demers pe personalitatea lui Vladimir Putin și pe faptul că SUA ar cauza conflicte în Orientul Mijlociu ori aiurea (obsesia propagandei putiniste) fără a atinge însă deloc problema avionului civil doborât de satrapii de la Teheran, care e ca și inexistentă în analiza generalului. În schimb, de-a lungul a mii și mii de semne, Cristian Eremia îl citează pe larg pe Putin și zugrăvește puțin spus destrăbălat discuțiile pe care acesta le-a purtat cu genocidarul Bashar al-Assad, la Damasc, dar și cu autocratul Erdogan, în Turcia.
”În dialogul cu Bashar al-Assad, preşedintele Rusiei şi-a exprimat încrederea şi satisfacţia că, până în prezent, a fost parcursă o distanţă uriaşă spre restabilirea statalităţii şi a integrităţii teritoriale a Siriei. Vladimir Putin a subliniat că pe străzile Damascului se pot vedea din nou <semne ale unei vieţi paşnice> a cetăţenilor, care recuperează treptat starea de normalitate”, scrie la un moment dat Eremia, dar textul lui abundă în astfel de dubioșenii de lemn.
O serie de curiozități revarsă generalul și în privința războiului civil din Libia, dar vă lăsăm să le descoperiți de unii singuri – totuși, e de-a dreptul hazliu să ni se explice faptul că Putin vrea să aducă pacea în Libia și că organizează negocieri în acest sens, în condițiile în care generalul Haftar (de partea căruia luptă și mercenari contractați prin intermediul companiei Wagner, apropiată Kremlinului) deține deja, cu excepția capitalei Tripoli și a altor câteva zone minore, controlul militar al întregii țări. O încheiere a războiului civil libian cu victoria lui Haftar are toate șansele să sfârșească abrupt aventura militară a lui Erdogan în sudul Mediteranei – dar nici informația asta nu o veți găsi în textul generalului analist la Monitorul Apărării și Securității (mai multe detalii AICI).
Cristian Eremia a activat ca diplomat militar la ambasada României din Moscova
Potrivit descrierii postate pe portalul Monitorul Apărării și Securității, generalul-maior (r) Cristian Eremia are o îndelungată experiență profesională în domeniul apărării, securității și relațiilor internaționale. Deosebit de interesant este că a activat în serviciul extern ca diplomat militar la ambasadele României din Federația Rusă, Ucraina şi Slovacia, în funcţii de adjunct şi apoi de ataşat al apărării.
Locțiitor al șefului Direcției Informații Militare din MapN
Conform aceleași surse, ulterior, Eremia a fost şef al Ataşaturii române a apărării şi apoi locţiitor al şefului Direcţiei Informaţii Militare pentru analiză strategică din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. A îndeplinit funcţia de locţiitor militar (general cu două stele) al secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale din Ministerul Apărării Naţionale, fiind implicat direct în dezvoltarea şi implementarea politicilor române de apărare, în promovarea proiectelor NATO şi UE pe probleme de securitate, precum şi în promovarea relaţiilor politico-militare externe şi a parteneriatelor strategice.
În prezent
În prezent este coordonator al Programului Mediul Internaţional de Securitate din cadrul Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din Bucureşti. Domeniul principal în care a elaborat studii şi alte lucrări analitice pe probleme de apărare şi securitate include Zona Extinsă a Mării Negre, Orientul Mijlociu Extins, precum şi securitatea europeană şi relaţiile transatlantice – mai multe detalii AICI.