Jurnalistul Oreste Teodorescu trage un semnal de alarmă privind jocurile pe care le va face PSD pentru a bloca atât alegerea primarilor în două tururi, cât și parlamentarele anticipate: "Presupunând că moțiunea depusă de PSD, UDMR și votată de minorități și alți câțiva parlamentari independenți sau de la Pro România, trece, dar prin coordonarea celor doi lideri de la Camere și absenteismul controlat al parlamentarilor toxici, strategie pe care pesediștii o stăpânesc perfect, e foarte posibil să asistăm la un interimat prelungit. Astfel, pică alegerile în două tururi și nu se întâmplă la termen nici anticipatele".
Redăm analiza jurnalistului Oreste Teodorescu:
"Să nu subestimăm nici ticăloșia, nici iscusința pesediștilor de a bloca atât alegerile în două tururi, cât și anticipatele!
După 30 de ani, în sfârșit, liderii partidelor parlamentare sunt invitați de președintele României la o partidă de șah, a cărei miză este resetarea sistemului administrativ și executiv, capturat de caracatița grupurilor de interese din jurul conducerii PSD.
Asumarea răspunderii guvernamentale pentru revenirea la două tururi de scrutin pentru locale, concomitent cu demararea procedurilor pentru declanșarea anticipatelor, găsește PSD-ul într-o situație de “șah”...
Pe fondul prăbușirii încrederii propriilor alegători și mai ales din cauza crizei liderilor, alegerile în două tururi la locale vor aduce după sine pierderea unui număr între 600 și 1000 de primării arondate pesedeului și năruie orice speranță a Gabrielei Firea de a mai câștiga un mandat la Bucuresti
Pentru a ieși din “matul” pregătit de tandemul premier-președinte, Marcel Ciolacu nu are la dispoziție decât intrarea în logica anticipatelor, depunerea și trecerea moțiunii de cenzură, eliminând astfel derularea celor două tururi, cu prețul organizării alegerilor generale, înainte de termen.
Dar, deși pare că PNL are de partea sa un avantaj major în câștigarea acestei partide de șah politic, există câteva riscuri demne de luat în calcul: presupunând că moțiunea depusă de PSD, UDMR și votată de minorități și alți câțiva parlamentari independenți sau de la Pro România, trece, dar prin coordonarea celor doi lideri de la Camere și absenteismul controlat al parlamentarilor toxici, strategie pe care pesediștii o stăpânesc perfect, e foarte posibil să asistăm la un interimat prelungit. Astfel, pică alegerile în două tururi și nu se întâmplă la termen nici anticipatele. Să nu uităm că în România, interesul personal sau de grup depășește cu mult cauza națională. Morala nu a fost niciodată calitatea primordială a politicianului român!
Are cabinetul Orban soluții în eventualitatea derulării unui asemenea scenariu? Pentru însănătoșirea României, eu sper că da, dar nu exclud deloc capacitatea ciumei roșii de a încurca, temporiza și chiar bloca prin metode subversive, depesedizarea României!
Urmează câteva luni extrem de fierbinți!".