Există riscul să nu avem nici alegeri în două tururi, nici anticipate! Semnalul de alarmă tras de un deputat USR


Există riscul să nu avem nici alegeri în două tururi, nici anticipate! Semnalul de alarmă tras de un deputat USR

Guvernul Orban a anunțat ieri că își va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. 

În acest context, deputatul USR Tudor Benga a atras atenția că jocurile nu sunt încă făcute, iar astfel există posibilitatea să nu avem nici alegerea primarilor în două tururi, dar nici parlamentare anticipate: "există și posibilitatea ca cei care vor sprijini trecerea moțiunii, și astfel rămânerea la alegeri primare într-un singur tur, să sprijine ulterior învestirea unui nou guvern și astfel să nu avem nici alegeri locale în două tururi nici alegeri anticipate".

Redăm comunicatul deputatului USR:

"Aseară, când a început zvonistica pe surse, v-am povestit care e diferența între cele două opțiuni de revenire la alegerile în două tururi, asumare vs OUG. Astăzi avem informația oficială și anume că guvernul Orban își va asuma răspunderea pentru revenirea la alegerile pentru primari in doua tururi. În calitate de membru al comisiei speciale electorale și co-initiator al întregului corp de legislație electorală USR, inclusiv revenirea la două tururi, am pledat în permanență pentru această modificare. Zic de săptămâni bune că fereastra de oportunitate se va închide dacă nu facem pași repejor și prin urmare salut decizia anunțată astăzi de primul ministru. Revenirea la alegerile pentru primari in doua tururi este cea mai importantă modificare electorală în acest moment, am spus-o de nenumărate ori, și prin urmare e important că în sfârșit avem un prim pas în această direcție.

Acestea fiind exprimate e important însă de înțeles și că anunțul de astăzi NU garantează că vom și avea propriu zis alegeri locale în două tururi anul acesta. Așa cum am explicat în postarea de aseară există căi de atac la această modificare iar dansul politic și parlamentar de-abia acum începe. PSD a anunțat deja că va depune moțiune de cenzură. Dacă moțiunea trece, revenirea la alegerile în două tururi pică însă căderea guvernului reprezintă primul pas către alegerile anticipate. Dacă moțiunea nu trece, rămâne doar posibilitatea contestării pe constituționalitate.

Partea bună cu asumarea, spre deosebire de varianta adoptării prin OUG, este că forțează o bătălie politică în câmp deschis. Voturile necesare pentru trecerea moțiunii vor arăta ceva mai clar cine ce joc face. Dar nu vor releva întregul joc. Fiindcă există și posibilitatea ca cei care vor sprijini trecerea moțiunii, și astfel rămânerea la alegeri primare într-un singur tur, să sprijine ulterior învestirea unui nou guvern și astfel să nu avem nici alegeri locale în două tururi nici alegeri anticipate. Singura cale de a depesediza cu adevarat România este să avem alegeri locale în două tururi anul acesta. Anunțul de azi este un prim pas necesar. Însă jocul e departe de a fi jucat iar teatrul politic și parlamentar românesc are o lungă istorie de răsturnări de situație, mai mult sau mai puțin orchestrate. De aceea e vital ca publicul să urmărească cu maximă atenție pașii următori astfel încât procesul vital de reformă electorală început prin anuntul de azi să și ajungă la bun sfârșit".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.