VIDEO. Avionul ucrainean a fost doborât cu două rachete! Prima a lovit chiar aproape de cabina piloților


VIDEO. Avionul ucrainean a fost doborât cu două rachete! Prima a lovit chiar aproape de cabina piloților

Boeingul 737 al companiei Ukraine International Airlines, doborât în Iran pe 8 ianuarie, a fost lovit de două rachete lansate de la o bază militară din apropiere de Teheran, potrivit unor noi imagini video publicate marţi de cotidianul New York Times, relatează AFP, citată de Agerpres.ro

Imaginile, înregistrate de o cameră video de supraveghere şi filmate cu un telefon mobil, arată traiectoria unui obiect luminos noaptea, apoi o explozie pe cer după aproape 20 de secunde.

Un al doilea obiect luminos este lansat zece secunde mai târziu din acelaşi loc, în aceeaşi direcţie şi explodează după zece secunde. Un minut mai târziu, o minge de foc a apărut pe scurt în partea de sus a ecranului.

Rachetele ar fi fost lansate de la o bază militară iraniană, aflată la o distanță de aproximativ 12 kilometri de avion. Prima rachetă a lovit aproape de cabina piloților, iar a doua în zona unui motor.

New York Times încercuiește în înregistrarea sa ceea ce prezintă drept cele două rachete şi avionul Boeing al companiei Ukraine International Airlines, care s-a prăbuşit la scurt timp după decolare cu 176 de persoane la bord care şi-au pierdut viaţa.

Aceste imagini sunt ''verificate'', subliniază cotidianul american. Ele explică ''de ce transponderul aeronavei a încetat să funcţioneze cu câteva secunde înainte de a fi lovit de o a doua rachetă'' şi că aeronava a reuşit să-şi schimbe traiectoria pentru a reveni la aeroport înainte de a se prăbuşi.

Imaginile au fost înregistrate, potrivit ziarului citat, de o cameră instalată pe acoperişul unei clădiri din apropierea satului Bid Kaneh, la 6 km de o bază militară iraniană. Satul este situat la aproximativ 30 km nord-vest de aeroportul internaţional din Teheran.

Potrivit BBC, autoritățile iraniene l-ar fi arestat pe cetățeanul care a filmat cu telefonul mobil imaginile care surprind momentul doborârii avionului ucraniean și este foarte posibil să fie pus sub acuzare pe motive legate de securitatea națională. Un jurnalist de origine iraniană stabilit la Londra spune însă că autorul filmului este în libertate și că temutele forțe Gardienii Revoluției ar fi reținut greșit o altă persoană.

Recunoașterea de către autoritățile de la Teheran a doborârii „neintenționate” a Boeingului ucraninean a declanşat o furie populară împotriva regimului iranian. Mii de oameni au ieșit în stradă, în ultimele zile, cerând chiar moartea „dictatorului”, adică a ayatollahului Khamenei, liderul suprem la Iranului. Până acum cel puțin 30 de protestatari au fost reținuți pentru participare la adunări publice ilegale, notează BBC.

Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât ''din eroare'' avionul Boeing 737-800 al companiei Ukraine International Airlines, la scurt timp după ce decolase miercurea trecută din Teheran.

Tensiunea cronică dintre Iran şi Statele Unite s-a accelerat pe 3 ianuarie, odată cu eliminarea de către Washington a unui important general iranian, Qassem Soleimani, în Irak, urmată de represalii iraniene împotriva a două baze militare americane în Irak, pe 8 ianuarie, atacuri care au avut loc cu câteva ore înainte ca avionul Boeing să fie doborât.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.