Cine este Abdul Reza Shahlai, cealaltă mare țintă a SUA în momentul lichidării lui Soleimani. A fost rănit și e ținut ascuns de satrapii de la Teheran


  • ACP
  • Jan 14, 2020 15:37
  • 2018
Cine este Abdul Reza Shahlai, cealaltă mare țintă a SUA în momentul lichidării lui Soleimani. A fost rănit și e ținut ascuns de satrapii de la Teheran

Exterminarea teroristului Qassem Soleimani, ordonată de președintele Trump pentru eliminarea unui inamic declarat al Americii, despre care se știa că participase la planificarea unor atacuri asupra trupelor americane și asupra Ambasadei din Bagdad, a ținut multă vreme prima pagină a presei internaționale, lăsand în umbră o altă lovitură dată de armata americană, în același timp, dar care a avut rezultate diferite și despre care s-a aflat abia cu câteva zile în urma.

Abdul Reza Shahlai, comandantul diviziei din Yemen al forțelor Quds, este cel care a reprezentat cealaltă țintă din noaptea execuției lui Soleimani. Despre el se știe că, înainte de a ajunge comandant al Quds în Yemen, a fost implicat în atacuri împotriva forțelor militare americane, în anii '90, și împotriva personalului diplomatic saudit din Statele Unite.

Născut în provincia Kermanshah din Iran, Shahlai s-a înrolat în Garda Revoluționara în 1980, cam în același timp cu Soleimani, iar în 1988 s-a alăturat forțelor Quds, divizia pentru străinătate a Gărzii, care, sub conducerea lui Soleimani, a crescut mult influența Iranului în regiune.

Prea multe detalii despre activitatea lui în Quds nu se cunosc, imaginile cu el sunt foarte rare, iar în media nu a apărut niciodată, spre deosebire de Soleimani. Shahlai a participat la organizarea atacurilor împotriva militarilor americani din Irak, atacuri care au fost lansate prin intermediul miliției șiite Jaysh al-Mahdi. Shahlai s-a ocupat și de furnizarea de armament și muniții pentru militanții Jaysh al-Mahdi, până la explozibili C4 și rachete Katiusa.

Despre atacul din Karbala, Irak, din 20 ianuarie 2007, în care au murit 5 militari ai SUA, serviciile de informații americane știu că a fost planificat de el. Ca urmare, autoritățile americane l-au trecut pe lista teroriștilor prin Ordinul Executiv 13438, pentru ”amenințarea păcii și stabilității guvernului irakian și Irakului”, dar și pentru legăturile cu organizația Hezbollah din Liban, unde ar fi adus militanți Jaysh al-Mahdi din Irak pentru pregătirea militară care ar fi inclus și cum să fie doborâte avioane folosind rachete antiaeriene.

În 2011, Shahlai a planificat și condus un atac armat asupra ambasadorului Arabiei Saudite în America, Adel al-Jubeir, care conduce acum Ministerul de Externe al regatului Arabiei Saudite. Pentru acest atac a lucrat cu vărul său, Mansour Arbabsiar, către care a făcut plăți în valoare de 5 milioane dolari pentru acoperirea tuturor costurilor. În același an, autoritățile americane i-au adăugat și acest atac la dosar, fiind reconfirmată necesitatea neutralizării lui.

În final, Shahlai a ajuns comandantul forțelor Quds din Yemen, unde lucrează împreună cu rebelii Houthi, care sunt finanțați, înarmați și conduși de ayatollahii din Teheran, el ocupându-se acolo pentru o vreme de aspectele financiare.

Anul trecut, în decembrie, reprezentantul special al Statelor Unite pentru Iran, Brian Hook, a anunțat că Departamentul de Stat oferă o recompensă de 15 milioane dolari pentru informații despre Shahlai, rețeaua, activitățile financiare și asociații lui din Yemen. Hook afirmase că autoritățile Statelor Unite sunt îngrijorate de rolul lui în obținerea de arme moderne, sofisticate, pentru forțele Houthi, arme pentru care acestea au interdicții.

Pe 3 ianuarie, odată cu uciderea lui Soleimani și a lui Abu Mahdi al-Mohandes, alt șef al milițiilor iraniene care acționează în Irak, a fost executat și atacul împotriva lui Abdul Reza Shahlai, în urma căruia acesta ar fi fost rănit, dar se pare că a scăpat cu viață, iar acum este ținut ascuns. Abia vinerea trecută au apărut detalii despre atacul din Yemen, atac ce se pare că ar putea fi repetat dacă Shahlai va fi descoperit din nou de forțele americane, având în vedere rolul foarte important jucat de acesta în planificarea atentatelor asupra americanilor ori a aliaților acestora.

Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Rebecca Rebarich, întrebată despre aceste aspecte, a declarat doar că ”Departamentul Apărării nu discută operațiunile din regiune” – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.