Imensa nedreptate la care sunt supuse femeile din Arabia Saudită, ușor diminuată. Decizia importantă care a fost luată în domeniul turismului


  • ACP
  • Jan 9, 2020 17:56
  • 2102
Imensa nedreptate la care sunt supuse femeile din Arabia Saudită, ușor diminuată. Decizia importantă care a fost luată în domeniul turismului

Anul trecut, în toamnă, Arabia Saudită a anunțat că își deschide granițele pentru turism, pentru prima oară în istoria sa. Până acum singurii străini care erau primiți fără probleme erau cei veniți cu afaceri, cei cu viză de muncă și, evident, pelerinii care mergeau la Mecca ori Medina. După deschiderea anunțată, Ministerul Transporturilor din Arabia Saudită a lansat o campanie de recrutare a unui număr de 20.000 de șoferi care să lucreze pentru Uber, Careem ori alte companii de car-sharing și taxi, pentru a face față noilor cerințe apărute odată cu deschiderea țării pentru turiști.

Cei doriți pentru aceste posturi sunt saudiții, care ar trebui să îi și înlocuiască pe străinii care erau angajați până acum ca șoferi. Numărul saudiților care lucrau ca șoferi de taxi a crescut din 2016 până în prezent de la 100.000 la 600.000, iar sectorul va fi în curând complet "saudizat", așa cum a anunțat Majed Al-Zahrani din partea Autoritătii Transportului Public, pentru Arab News.

Hotărârea de "saudizare" a unui întreg sector economic este legată și de dorința de asigurare a unor locuri de muncă pentru femei, după ridicarea interdicției de a șofa pe care auvut-o până în iunie 2018. Al Zahrani a mai declarat că "numărul femeilor saudite care lucrează ca șoferi a ajuns la 2000 și e în creștere, datorită veniturilor bune și a mediului de muncă sigur". Kariman Khaled Al-Ghamdi, o femeie care a lucrat la Resurse Umane pentru o companie de telecomunicații, până când s-a pensionat la 46 de ani, este angajată acum ca șoferiță pentru firma "Careem" și spune că familiile saudite obișnuiesc să solicite mașinile conduse de femei. Ea a căutat să își crească veniturile și a știut că va fi candidata ideală pentru acestă slujbă.

Altă femeie saudită, Jamilah Al-Mahmoudi din Mecca, s-a angajat la Uber cu șapte luni în urmă, și nu a regretat asta, scrie publicația Arab News. "Conduc pelerinii și vizitatorii prin Mecca, iar asta îmi place" a mai spus ea.

Decizia casei regale saudite va repara ceva din imensa nedreptate făcută până curând femeilor din Arabia Saudită, lucru care nu făcea nici un bine nici economiei naționale, dar asta se face neîndreptățindu-i pe șoferii care erau veniți din țările islamice sărace, ca Pakistanul, care vor trebui să plece din țară sau să își găsească altceva de lucru.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.