Lecție de demnitate: Putin, pus cu botul pe labe de președintele Estoniei. I-a returnat cadoul sfidător! Culisele unor palme diplomatice


Lecție de demnitate: Putin, pus cu botul pe labe de președintele Estoniei. I-a returnat cadoul sfidător! Culisele unor palme diplomatice

Deputatul ACUM Iurie Reniță – fost ambasador al Republicii Moldova la București – aplaudă, pe Facebook, gestul demn al președintelui Estoniei, Kersti Kaljulaid, care a returnat degrabă sfidătorul ”cadou” pe care i l-a trimis ambasada Federației Ruse la Tallinn, cu ocazia zilei sale de naștere.

Mai exact, este vorba de o stică de vin spumant produs în Crimeea – din punct de vedere diplomatic, cadoul (care provine de pe teritoriul ucrainean al Crimeii) reprezintă o sfidare, o provocare premeditată, în mod cert, la Moscova.

Diplomat de carieră, Iurie Reniță apreciază gestul președintelui estonian la justa sa valoare, explicând că acesta ar trebui să reprezinte o lecție pentru opulentul pro-rus Igor Dodon, din nefericire președinte al Republicii Moldova, care este de o slugărnicie grețoasă în fața Kremlinului – bunăoară, antinaționalul Dodon îi ducea lui Putin, la Moscova, mai multe butoaie de vin pentru a-și manifesta deplina vasalitate față de Federația Rusă.

Podul.ro vă prezintă comentariile lui Iurie Reniță:

”Un gest de profund respect și de toată admirația! Președintele Estoniei, doamna Kersti Kaljulaid, a returnat cadoul trimis de ambasada Federației Ruse la Tallinn, cu ocazia aniversării a 50-a a zilei sale de naștere. Ambasadorul rus i-a trimis o sticlă de vin spumant produs în Crimeea, un buchet de flori și ciocolată. Din punct de vedere diplomatic, ambasadorul rus a procedat în mod sfidător și provocator, trimițându-i șefului statului estonian un spumant de pe teritoriul ucrainean al Crimeii, în prezent ocupat de către Rusia. La sigur că ambasada rusă a făcut-o intenționat, la indicațiile primite de la Moscova.

Doar un președinte cu multă demnitate și verticalitate politică putea să reacționeze în acest mod. Estonia este o țară mai mică ca populație și puțin mai mare ca teritoriu decât Republica Moldova. Președintele Kaljulaid a dat o lecție de corectitudine diplomatică și consecvență în promovarea cu demnitate a intereselor naționale ale Estoniei.

Estonienii nu apelează la aberații de genul <politică externă echilibrată>, pe care Igor Dodon o promovează cu atâta slugărnicie față de Rusia.

O diferență uriașă între un președinte estonian cu multă demnitate și cel mai antinațional președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, care-i ducea la Moscova lui Putin mai multe butoaie de vin pentru a-și manifesta deplina vasalitate față de Kremlin.

Săru’ mânuța, Distinsă Doamna Președinte a Estoniei, toată admirația!

Poate această postare va ajunge și la obrazul de tureatcă al lui Dodon!”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.