Europenii își iau măsuri de precauție în Orientul Mijlociu: Armata germană retrage o parte din militarii săi staționați în Irak


Europenii își iau măsuri de precauție în Orientul Mijlociu: Armata germană retrage o parte din militarii săi staționați în Irak

Armata germană a anunţat marţi retragerea unei părţi a militarilor săi staţionaţi în prezent în Irak pentru misiuni de formare, ei urmând să fie transferaţi în Iordania şi Kuweit din cauza agravării situaţiei din regiune, potrivit Reuters și France Presse.

Contingentul german, format din 120 militari va fi ''redus provizoriu'', a declarat pentru presa franceză un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării german. Măsura va afecta un sfert dintre cei 120 de militari germani aflaţi în Irak. Această deplasare de trupe va ''începe în viitorul apropiat'', a adăugat reprezentantul Ministerului Apărării german, fără a oferi detalii privind calendarul sau numărul precis de militari vizaţi.

Anunţul retragerii parţiale din Irak a fost comunicat prin curier Bundestagului de către Ministerul Apărării german.

Ministrul de externe german Heiko Maas a declarat luni că este important ca Irakul să nu devină ''teatrul unui război între alte ţări'', făcând trimitere la SUA şi Iran. El s-a declarat îngrijorat de o posibilă reapariție a Statului Islamic dacă trupele străine părăsesc rapid Irakul. ''Nimeni nu vrea cu adevărat acest lucru'', a spus şeful diplomaţiei germane.

Amintim că Parlamentul irakian a cerut duminică SUA şi altor ţări să-şi retragă trupele din Irak, după uciderea vineri, la Bagdad, a generalului iranian Qassem Soleimani de către forţe americane.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.