Reuters publică o scrisoare prin care se anunță retragerea Armatei SUA din Irak. Secretarul american al Apărării dezminte informația


Reuters publică o scrisoare prin care se anunță retragerea Armatei SUA din Irak. Secretarul american al Apărării dezminte informația

Jurnaliștii de la Reuters au intrat în posesia unei scrisori în care se transmite că Armata Statelor Unite a informat luni Irakului că se va retrage din ţară şi că îşi va repoziţiona forţele în următoarele zile şi săptămâni. Totuși, secretarul american al Apărării, Mark Esper a dezminţit informaţia, care a fost publicată şi în presa franceză, afirmând că Statele Unite nu intenţionează să îşi retragă trupele din Irak.

”Domnule, în semn de respect pentru suveranitatea Republicii Irak şi în conformitate cu solicitatea Parlamentului irakian şi a primului ministru, CJTF-OIR îşi va repoziţiona forţele în următoarele zile şi săptămâni, pentru a se pregăti de plecare”, arată scrisoarea publicată de Reuters.

Scrisoarea este semnată de generalul de brigadă al Marinei Statelor Unite William H. Seely III, comandantul Task Force Iraq, coaliţia militară condusă de SUA împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic.

Autenticitatea scrisorii, adresată Combined Joint Operations Baghdad, din cadrul Ministertului Apărării din Irak, a fost confirmată pentru Reuters de o sursă din armata irakiană.

”Vă respectăm decizia suverană de a ordona plecarea noastră”, afirmă scrisoarea.

”În această perioadă, va avea loc o creştere a numărului de curse ale elicopterelor în şi în jurul zonei internaţionale a Bagdadului”, mai arată scrisoarea.

La Washington, un purtător de cuvânt al Pentagonului a spus iniţial că nu poate confirma imediat autenticitatea scrisorii. Ulterior, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat reporterilor că Statele Unite ”nu au luat decizia de retragere a trupelor din Irak”, el adăugând că nu există planuri de retragere.

”Nu ştiu ce este acea scrisoare...Încercăm să aflăm de unde vine, ce este. Dar nu s-a luat decizia de a pleca din Irak. Punct”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.