UPDATE
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a atras atenția, luni, la reuniunea de urgență a organizației, că membrii alianței se declară îngrijorați cu privire la acțiunile destabilizatoare ale Iranului.
Mai mult, Stoltenberg a spus că statele membre NATO nu doresc să vadă un Iran înarmat nuclear, iar un nou conflict în regiune nu va fi în beneficiul nimănui.
"NATO și toți aliații săi iau parte la coaliția globală care urmărește înfrângerea ISIS, iar misiunea NATO în Irak reprezintă o contribuție importantă la eforturile coaliției. La invitația guvernului irakian, ajutăm la atrenamentul forțelor din Irak și prevenirea reapariției ISIS în zonă.
La întâlnirea de astăzi, aliații și-au exprimat sprijinul pentru continuarea luptei împotriva ISIS și pentru misiunea NATO în Irak. În tot ceea ce facem, siguranța personalului este crucială. Ca atare, pentru moment, am suspendat antrenamentele la sol și luăm toate măsurile necesare pentru protejarea personalului. Monitorizăm îndeaproape situația și menținem legătura cu autoritățile irakiene.
NATO este pregătită să continue antrenamentele când situația o va permite. Continuăm să păstrăm angajamentele în privința luptei împotriva terorismului la nivel global. Toți aliații și-au exprimat îngrijorările cu privire la acțiunile destabilizatoare ale Iranului în regiunea Orientului Mijlociu. Suntem de acord cu privire la faptul că Iranul nu trebuie să obțină armament nuclear. Ne îngrijorează testele cu rachetă și suntem uniți în condamnarea Iranului pentru sprijinul acordat diferitelor grupări teroriste. Am văzut recent o escaladare a tensiunilor din partea Iranului. La întâlnirea de astăzi, aliații au cerut o deescaladare a tensiunilor. Un nou conflict nu va fi în interesul nimănui, astfel că Iranul va trebui să pună capăt provocărilor!", a precizat Jens Stoltenberg.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat luni o reuniune de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic, ca urmare a tensiunilor din Orientul Mijlociu.
Parlamentul irakian a votat duminică o rezoluţie prin care cere guvernului de la Bagdad să pună capăt prezenţei trupelor străine în Irak şi să ia măsuri pentru ca aceste trupe să nu mai folosească în nicio circumstanţă teritoriul, apele şi spaţiul aerian ale Irakului.
Spre deosebire de textele de lege, rezoluţiile votate de parlamentul irakian nu sunt obligatorii pentru guvern, însă premierul Adel Abdul Mahdi s-a pronunţat el însuşi, într-un discurs susţinut în faţa Parlamentului, pentru retragerea trupelor străine din ţara sa, după ce a acuzat Statele Unite că au încălcat suveranitatea Irakului prin raidul aerian în urma căruia a fost ucis, vineri, la Bagdad generalul iranian Qasam Soleimani. Premierul irakian a vorbit despre „trupele străine”, fără să le menţioneze în mod specific pe cele americane, dând astfel de înţeles că s-a referit la retragerea tuturor trupelor trimise de state membre ale coaliţiei antijihadiste conduse de SUA.
Anterior acestui vot din parlamentul de la Bagdad, coaliţia internaţională condusă de SUA a anunţat suspendarea activităţilor de sprijin şi instrucţie pentru trupele irakiene, pentru a se concentra astfel pe protejarea bazelor din Irak unde se află personalul acestei coaliţii, baze care au fost frecvent atacate în ultima vreme şi sunt potenţiale ţinte ale unor represalii după uciderea generalului Soleimani.
Pe de altă parte, secretarul american de stat Mike Pompeo a admis că este posibil ca trupele americane staţionate în Orientul Mijlociu să fie ţinta unor represalii ale Iranului pentru moartea generalului Soleimani, al cărui convoi a fost vineri ţinta unei drone americane pe aeroportul din Bagdad. „Estimăm că sunt mari şanse ca Iranul să comită o greşeală şi să ia decizia de a ataca forţe ale noastre, militari ai noştri în Irak sau soldaţi în nord-estul Siriei. Iranul ar face o gravă greşeală dacă va ataca, dar noi ne pregătim”, a spus Pompeo la postul Fox News.