UE reacționează după anunțul Iranului privind încetarea respectării angajamentelor din acordului nuclear: "Regretăm profund"


UE reacționează după anunțul Iranului privind încetarea respectării angajamentelor din acordului nuclear: "Regretăm profund"

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a declarat luni că „regretă profund” ultimul anunţ al Iranului referitor la ridicarea tuturor plafoanelor privind îmbogăţirea uraniului, potrivit unei postări pe Twitter.

„Punerea completă în aplicare de către toţi a acordului privind programul nuclear este acum mai importantă ca oricând, pentru stabilitatea regională şi securitatea mondială”, a transmis Borrell pe Twitter.

Iranul a decis duminică că nu va mai respecta niciuna dintre restricțiile impuse de acordul nuclear din 2015 încheiat cu marile puteri și din care Statele Unite s-au retras în 2018 în urma unei decizii a președintelui american Donald Trump care a acuzat regimul de la Teheran că nu respectă înțelegerea.

Totuși, cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică va fi în schimb menţinută, iar Iranul ar putea reveni la respectarea angajamentelor asumate în cadrul acordului nuclear dacă SUA vor ridica sancţiunile împotriva Teheranului.

Acordul încheiat în iulie 2015, după peste un deceniu de tratative, prevedea că Teheranul se obligă, pentru o perioadă de zece ani, să reducă activitatea de îmbogățire a uraniului și cercetarea din acest domeniu la un nivel la care să dureze un an pentru a construi o bombă nucleară. De asemena, pentru 15 ani, Iranul s-a obligată să nu mărească cantitatea de uraniu peste 3.67% și să dilueze sau să scoată din țară 95% din cantitatea de uraniu deținută.

Decizia Iranului de a renunța complet la respectarea angajamentelor sale din cadrul acordului nuclear adâncește criza izbucnită în Orientul Mijlociu odată cu uciderea generalului Qasam Soleimani, una dintre cele mai importante figuri militare ale Iranului, într-un atac aerian american în Irak.

Pentagonul a mai precizat că generalul Soleimani a organizat atacurile din ultimele luni asupra bazelor coaliţiei din Irak şi a aprobat atacurile asupra ambasadei SUA din Bagdad de săptămâna trecută.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.