Revoluția din 1989, o rană deschisă...


Revoluția din 1989, o rană deschisă...

În timp ce noi sărbătorim 30 de ani de libertate, ei își plâng încă morții. În 1989, mulți dintre noi am câștigat drepturi la care până atunci nici nu îndrăzneam să visăm, pentru că peste 1.100 de români au decis să plătească în acele zile cu sângele lor pentru liniștea noastră. Pentru familiile lor, Revoluția nu s-a încheiat niciodată, de vreme ce fiecare poveste, fie ea chiar și eroică, are nevoie de capitolul final: pedepsirea celor vinovați. Mii de oameni privesc și astăzi neputincioși către autorități, sperând că vor apuca ziua dreptății și vor simți că sângele curs atunci n-a fost zadarnic. După iarna lui 1989, românii au început să se adapteze la teoriile consumului și să se împace cu propriile lor libertăți, pe care nu prea știau cum să le folosească, uitând, de la un an la altul, că toată acestă deschidere către lume se datorează unor oameni care au ales să plătească cu sânge pentru erorile care au dus la dezvoltarea și permanentizarea comunismului în țară.

Și în timp ce unii începeau să se obișnuiască cu mall-urile și centrele comerciale de mari dimensiuni, familiile celor peste 1.100 de eroi purtau încă, la fel de dureros, o rană deschisă în suflet. Frați, surori, soții, soți, copii, amintiri și dureri nespuse, toate acestea laolaltă au constituit motive zilnice pentru a plânge, pentru a nu uita, pentru a nu ierta. Pentru ei, aprinderea candelei este încă o preocupare zilnică, iar prin vise le aleargă eroii care au plătit atunci pentru noi toți, cerând în continuare dreptate. Poate că unii dintre ei s-au resemnat. Dar asta nu înseamnă că îi doare mai puțin. De aceea, înainte de a ne gândi cum să celebrăm cei 30 de ani de libertate, pe care nici măcar n-am știut s-o folosim în avantajul nostru, poate că ar trebui să-i comemorăm, alături de familiile lor, pe eroii care și-au dat viața pentru ca noi să fim liberi. În zilele Revoluției, pe un petec de hârtie, cineva scrisese: “Copiii noștri vor fi liberi!”. Gândul acesta s-a și materializat, deși libertatea e o lecție în sine, căci nimic nu atrage mai multe responsabilități, iar românii se împacă greu cu asumarea responsabilității. Dar copiii liberi de acum nu trebuie să uite că datorează fiecare cuvânt spus fără frică celor care atunci au avut acest gând. Un gând pentru care au plătit cu ultima bătaie de inimă.

Copiii liberi ai prezentului au fost, de aceea, convocați pe data 22 decembrie la un marș comemorativ, care va porni la ora 17.00 din Piața Victoriei, pe traseul Piața Romană – Piața Universității- Sala Dalles – Piața Revoluției. Tot atunci, în cadrul evenimentului de comemorare vor fi citite numele tuturor celor uciși în acele zile. Peste 1.100 de oameni. Toți eroi. Marșul, organizat de Freedom House, Inițiativa România. Geeks for Democracy, Corupția Ucide, 21 Decembrie și #Rezistența, are ca obiectiv aducerea cât mai multor români alături de familiile victimelor Revoluției din 1989, care își plâng zilnic morții, dar pentru care durerea este mai intensă în aceste zile. Ei au nevoie de mângâiere, de consolare și de conștientizarea faptului că nu sunt singuri. Că noi, copiii liberi pentru care s-a murit atunci, ne dorim, la fel de tare ca și ei, închiderea acestei răni, prin pedepsirea celor responsabili, cât timp mai sunt în viață.

Pentru noi, sfârșitul lunii decembrie a anului 2019 înseamnă 30 de ani de la câștigarea libertății. Pentru familiile celor care au câștigat libertatea cu propriul lor sânge, sfârșitul lunii decembrie a anului 2019 este o rană deschisă. Care doare fără margini și care nu se va vindeca decât în ziua în care vinovații vor plăti...

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.