Gazetarul Cristian Tudor Popescu s-a arătat nemulțumit, într-o intervenție telefonică la Digi24, privind prima sentință în dosarul Colectiv.
CITIȚI ȘI: Prima sentință în dosarul Colectiv. Piedone și patronii clubului, condamnați la închisoare
Concret, CTP a atras atenția că pedepsele nu sunt suficient de drastice și, totodată, nu avem siguranța că sentința definitivă va rămâne cel puțin la fel de dură precum cea dată azi.
Mai mult, jurnalistul a subliniat că indivizii care îi au pe conștiință pe cei care au murit după incendiul de la Colectiv, Nicolae Bănicioiu, ministru al Sănătății la acea vreme, și Raed Arafat, nu au fost încă trași la răspundere pentru nimic din ceea ce au făcut.
Redăm comentariul gazetarului CTP:
"Ați titrat pe ecran la un moment dat "pedepse uriașe în dosarul Colectiv". Acum câteva zile a fost o știre despre un deținut care a încercat să evadeze făcând o gaură în perete. Acel ins era condamnat la închisoare pe viață pentru că a omorât 4 oameni. Acești inși și aceste inse din dosarul Colectiv au omorât zeci de oameni și au făcut-o prin corupție, cinism criminal și minciună. Să ne amintim că ISU ca instituție a negat în primă instanță orice legătură cu Colectiv, spunând că nu au dat avize, că nici nu cunosc că există acest club, până când s-a dovedit că existau avize. Amintiți-vă ipocrizia sinistră a acelui Piedone care după tragedie s-a apucat să facă colectă ca să construiască o statuie pentru cei care au murit acolo.
Deci aceste pedepse nu sunt deloc uriașe după părerea mea. Nu știu dacă vor fi menținute și nu sunt departe de a fi suficiente. Să vedem la apel ce judecător o să judece pentru că domnii judecători ne rezervă tot felul de soluții care pe mine mă deconcertează. De pildă, în cazul de la Arad, cei 8 inși acuzați de un lanț infracțional, cu tot felul de stenograme și dovezi, nici măcar nu sunt judecați în stare de control judiciar. Cei mai mulți au fost puși în libertate și pot acum să distrugă probe, să influențeze martori pentru că un judecător a considerat că așa este corect juridic și democratic, să fie lăsați în libertate să facă ce vor în legătură cu acest dosar. Ați auzit de asemenea în ultima vreme tot felul de hotărâri revoltătoare ale judecătorilor: ucigași, violatori, lăsând la o parte recursul compensatoriu, care au fost puși în libertate nu știm pe ce considerente.
Așadar, ceea ce s-a întâmplat acum, oricât de spectaculos, de uriaș cum spuneți dvs., nu este sigur deloc. O să vedem ce se întâmplă în continuare, se va veni cu alte chichițe avocățești. Iar în ce-i privește de pildă pe domnii Bănicioiu și Arafat, acești inși nu au răspuns încă cu nimic pentru ceea ce au făcut. Cei doi îi au pe conștiință pe cei care au murit după incendiu din pricina infecțiilor din spitalele românești, din pricina faptului că spitalele nu aveau nici pe departe dotarea pentru a-i trata pe marii arși și din pricina refuzului de a-i trimite în străinătate ca să rezulte cât de bine funcționează sistemul românesc de urgență și de sănătate. Astăzi nu e un moment de ușurare. Nu cred că acest dosar a fost soluționat în acest moment. Morții rămân în continuare să se răsucească în morminte".