FOTO VIDEO 30 de ani de la Revoluție. Rareș Bogdan, Oreste și revoluționarul Marian Ceaușescu, discursuri emoționante în Parlamentul European în cinstea eroilor care s-au sacrificat pentru libertate


FOTO VIDEO 30 de ani de la Revoluție. Rareș Bogdan, Oreste și revoluționarul Marian Ceaușescu, discursuri emoționante în Parlamentul European în cinstea eroilor care s-au sacrificat pentru libertate

Eurodeputatul PNL Rareș Bogdan a organizat marți, împreună cu delegația PPE, o serie de evenimente în Parlamentul European cu ocazia apropierii momentului în care se vor împlini 30 de ani de la Revoluție. Au fost invitați 30 de revoluționari din orașele-martir, printre care și celebrul Marian Ceaușescu care i-a îndemnat pe cei prezenți să țină un moment de reculegere pentru eroii care s-au sacrificat în 1989 pentru libertate

Liberalul Rareș Bogdan a atras atenția că toți românii așteaptă adevărul juridic legat de Revoluție, iar revoluționarul Marian Ceaușescu a subliniat că justiția nu funcționează așa cum ar trebui. De asemenea, eurodeputatul a precizat că, în memoria eroilor de la Revoluție, "nu trebuie să mai permitem urmașilor torționarilor, colegilor lor ideologici, să sfâșie România, să acapareze instituții, să jefuiască atât cât a mai rămas din vatra noastră".

Pe final, jurnalistul Oreste Teodorescu le-a transmis oficialilor europeni că "noi nu ne vom putea vindeca în sufletele noastre și în mințile noastre fără un proces serios al comunismului așa cum a fost făcut cel de la Nürnberg împotriva nazismului și fascismului".

"Să știți că lupta cu ciuma roșie nu a încetat și din păcate nu cred că va înceta în timpul vieților noastre", a mai evidențiat Oreste.

Rareș Bogdan: "RESPECT adevăraţilor luptători pentru LIBERTATEA noastră, celor ce au crezut și continuă să creadă că România merită TOTUL!

După 30 de ani de libertate, am invitat 30 de revoluționari din orașe-martir. Printre ei sunt Doru Mărieș, Lucian Căldăraru, Romeo Dunca, Marian Moroșanu. Sunt 30 de ani de libertate în care acești oameni au luptat pentru adevăr și continuă să lupte. Le port un respect profund.

Încă așteptăm cu toții adevărul. Cel juridic. Inima noastră ne-a spus de mult cum stau lucrurile. De această dată, adevărul înseamnă dreptate. Nu poate fi altfel. Sângele din 1989 a curs pentru a avea dreptul la democrație. Până nu se va face justiție, el va continua să curgă.

Am ascultat 30 de oameni, 30 de povești dureroase despre 1989. Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, evenimentele din 1989 s-au soldat, în total, cu 5.205 victime, dintre care 1.116 morți și 4.089 de răniți. Din cei 1.116 morți, 159 au căzut până în 22 decembrie, orele 12.09 (fuga lui Ceaușescu de pe sediul CC). Cel mai mare număr de morți a fost la Timișoara. Printre ei, 50 de copii. Le datorăm dreptul de a vorbi liberi. Le mai datorăm ceva: să nu mai permitem urmașilor torționarilor, colegilor lor ideologici, să sfâșie România, să acapareze instituții, să jefuiască atât cât a mai rămas din vatra noastră.

Mulțumesc Doru Mărieș, Oreste Teodorescu, Paul Cozighian! Mulțumesc colegilor din Delegația EPP România!".

Oreste: "30 de ani din 1989 și aproape 13 de când România este în Parlamentul European și abia astăzi este prima manifestare cu atâta încărcătură și emoție în interiorul instituției. Poate că până acum eurodeputații noștri nu au fost străbătuți de importanța Revoluției din decembrie, deși trebuie să știți cu toții că sistemul românesc are la fundația lui multe lacrimi, mult sânge nevinovat și multe speranțe încă neîmplinite. Îmi revine obsesiv în minte o întrebare redundantă a fostului președinte Ion Iliescu, care cu rictusul bine-cunoscut, spunea: "ce ar fi fost ei dacă n-aș fi fost eu?". Dar ce-ar fi fost el dacă n-ar fi fost morții de la Timișoara, București, Iași, Cluj, Brașov, Sibiu și din alte orașe ale țării?

Acolo vedeți că este o poză pe care scrie "de Crăciun ne-am luat rația de libertate", ceea ce ne arată extraordinara clarvedere a celui care a scris pentru că întreaga porție de libertate noi nu ne-am luat-o nici măcar acum la 30 de ani. Mă bucur că participă alături de noi și înalți reprezentanți ai Parlamentului European și vreau să mă adresez lor spunându-le că noi nu ne vom putea vindeca în sufletele noastre și în mințile noastre fără un proces serios al comunismului așa cum a fost făcut cel de la Nürnberg împotriva nazismului și fascismului. Noi în România am încercat un fel de simulacru de proces al comunismului care până la urmă s-a soldat în derizoriu ca multe alte lucruri foarte importante de care avem nu numai noi nevoie, ci și generațiile care vin după noi. Este emoționant și dureros să vezi de foarte aproape oameni care cu piepturile dezvelite împotriva tancurilor și mitralierelor dezlănțuite de la Timișoara de pe 17 până pe 22 și mai ales după 22 decembrie la București au făcut posibil ca și dvs., stimați europarlamentari români, să vă aflați astăzi aici, ca și o clasă politică de multe ori foarte departe de poporul din România să se bucure de privilegiile pe ce și le-au dat singuri. (...) Să știți că lupta cu ciuma roșie nu a încetat și din păcate nu cred că va înceta în timpul vieților noastre".

Marian Ceaușescu: "Înainte să avem o discuție despre ceea ce a fost în 1989, mi-aș dori să păstrăm un minut de reculegere în memoria celor care în 89 au făcut posibilul ca în această clădire să venim noi și să povestim ce a fost în România. (...) Mulțumesc! Mi-aș mai dori ca în această clădire care reprezintă simbolul acestei Europe unite să cântăm prima strofă din imnul României. (...) Vă mulțumesc și aș vrea să vă mai spun câteva cuvinte. Foarte mulți spunem ceea ce a fost în 89, dar nimeni nu spune de ce a fost în 1989 și cine sunt răspunzătorii care sunt încă liberi din cauză că justiția din țara noastră nu funcționează cum ar fi trebuit și avem cele mai bune exemple, Dosarul Revoluției și Dosarul Mineriadei și multe alte dosare. Aș vrea să le mulțumesc europarlamentarilor români, dar ar trebui ca ei să ne mulțumească nouă, celor care în 89 am ieșit în stadă strigând "Jos comunismul! Moarte dictaturii!". Pentru aceste lucruri, toți acești europarlamentari români, înainte să intre în acestă clădire, ar trebui să se gândească că reprezintă România în care s-au născut, au crescut și pentru care jură credință. Vă mulțumesc și sper ca la anul să avem vinovații în închisoare, nu să moară în libertate, mai ales Ion Iliescu. 

Vedeți video în cele ce urmează: 



Vă prezentăm galeria foto de la eveniment:

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.