VIDEO. Victimizarea odioasă a lui Adrian Năstase și amenințările sinistre la adresa lui Iohannis


VIDEO. Victimizarea odioasă a lui Adrian Năstase și amenințările sinistre la adresa lui Iohannis

Cel mai corupt politician postdecembrist, fostul premier Adrian Năstase, despre care se spune că nu era deloc mofturos la sume mari, primindu-le chiar și în pungi din plastic, se zvârcolește virtual, pe blogul său, acuzând că președintele Klaus Iohannis face un gest meschin prin retragerea ordinului „Steaua României”. Mai mult, sinistra figură ex-psd, care reușise pe parcursul mandatului său să reintroducă cenzura de presă acolo unde putea să-i cumpere pe directorii și proprietarii de instituții media, se victimizează ridicol afirmând că dosarele și condamnările sale au fost pur politice și că nici măcar Băsescu, adversarul său politic din anii 2000 și probabil eminența cenușie din spatele problemelor cu justiția ale lui Năstase, nu a cutezat să-i retragă decorația. Cât despre averea fabuloasă pe care a acumulat-o în anii de putere, în afară că i se ouau în neștire găinile de la Cornu, o fabuloasă proprietate de nabab din Prahova, Adrian Năstase nu a oferit vreodată o explicație plauzibilă. Vezi filmul de mai jos cu Lucian Mândruță, care îl implora, în genunchi, pe Adrian Năstase, în urmă cu vreo zece ani, să-i acorde titlul de cavaler Cornu.

Năstase mai spune că va aștepta ca anunțul făcut de Iohannis în sensul retragerii „Stelei” să devină oficial pentru a lua „măsurile cuvenite”. 

Context. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că îi va retrage decorația fostului premier Adrian Năstase, care a ispășit o pedeapsă cu închisoarea. Șeful statului a adăugat că va face acest lucru în cazul tuturor persoanelor care au fost condamnate penal. Declarația vine după ce prezența lui Adrian Năstase la recepția de Ziua Națională a României de la Cotroceni a fost criticată. Năstase a fost invitat în baza faptului că a fost decorat cu ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, în 2002, iar legislația prevede că cei care au primit o astfel de decorație sunt invitați la recepțiile de 1 Decembrie. Pe de altă parte, legislația prevede că decorația poate fi retrasă în urma unei condamnări la închisoare cu executare.

Redăm integral mai jos reacția lui Adrian Năstase în perspectiva retragerii decorației pe care este convins că o merită cu prisosință:

Klaus Iohannis a început să construiască „România normală”, anuntând că a decis să-mi retragă ordinul „Steaua României”, în grad de Mare Cruce, după ce mă invitase la Cotroceni, la recepția organizată cu ocazia Zilei naționale. Recunosc, am mers la Cotroceni crezând că, în al doilea mandat, Iohannis va încerca să ajute la o reconciliere natională, după dezbinarea din ultimii ani. M-am înșelat iar gestul său meschin de astăzi nu prevestește nimic bun.

O eventuală retragere a decorației primite de mine în 30 noiembrie 2002, „pentru  întreagă activitate pusă în slujba promovării și dezvoltării României, pentru competență și abnegatia dovedite în actul guvernării”, în principal pentru eliminarea vizelor, eforturile de integrare în NATO și UE, modernizarea și creșterea economică nu vor putea fi șterse din cărțile de istorie și vor putea fi comparate cu activitatea nesemnificativă a lui Iohannis din mandatul său de președinte.

La sugestia unor „păsări migratoare” și a unor talibani ideologici, Iohannis vrea să rescrie istoria recentă. Ar trebui, atunci, să topească, între altele, toate decretele de acordare, în perioada 2000-2004, a decorațiilor statului român, inclusiv ale unor mari personalităti străine, decrete contrasemnate de mine.

Românii mi-au acordat insă „decorația” lor, în condițiile în care după 4 ani de guvernare, PSD a obținut, în 2004, același procent la alegeri că și la intrarea la guvernare – 37%. Vom vedea ce rezultat va avea guvernul Iohannis…

Condamnarea mea în 2012 că și cea din 2014, au avut obiective politice cunoscute. Poate ar trebui să reamintesc, din când în când, felul în care am fost condamnat prin „raționamente logico-juridice” și în lipsa unor probe directe în Dosarul afișelor electorale, cu cei 971 de martori ai DNA. Sau condamnarea în dosarul Zambaccian cu probe – corpuri  delicte care includeau bancnote ce au fuseseră tipărite ulterior  de Trezoreria americană. Chiar și Băsescu, somat de clienții săi politici  (cunoscuții „intelectuali”) să-mi retragă decorația (legea oferă președintelui  POSIBILITATEA  de  retragere a ordinului) a  preferat să spună „Năstase a fost condamnat pentru o găînărie (știa el ce spune). Năstase nu și-a vândut țară. Electoratul îți poate ierta asta”.

Mi se pare interesant faptul că în anul în care am primit ordinul „Steaua României” (30 noiembrie 2002), am semnat cu Iohannis  cunoscutul Parteneriat  – la 13 iunie 2002, deci cu doar  câteva luni înainte.

Nu cred că, după 7 ani de la condamnare din 2012, respectiv 5 ani de la cea din 2014 și  după invitarea mea la Cotroceni, cu ocazia Zilei naționale,  intenția de retragere a ordinului are justificare. De aceea, voi aștepta contr-semnarea de către premier și publicarea în Monitorul oficial pentru a lua măsurile cuvenite.

PS Mulți prieteni și simpatizanți mi-au scris pe această temă dar cred că ar trebui că ei să-și spună părerea și către cel care a anunțat această măsură. Dacă nu aveți adresa, vi-o dau eu – Klaus Iohannis, http://www.presidency.ro”

Lista completă a condamnaților penal cărora le vor fi retrase decorațiile:

Dan Voiculescu – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler

Ion Stan – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler

Adrian Năstase – Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce

Adrian Severin – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler

Cristian Anghel – Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Emilian Cutean – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler

Gheorghe Bucur – Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler

Irina Jianu – Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Ionel Manțog – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler

Mircea Muntean – Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Mihai Mucea – Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler

Miron Mitrea – Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler

Gheorghe Mencinicopschi – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.