VIDEO Eliminarea pensiilor speciale a fost amânată în Parlament la cererea PSD. S-a cerut consultarea Ministerului Muncii


VIDEO Eliminarea pensiilor speciale a fost amânată în Parlament la cererea PSD. S-a cerut consultarea Ministerului Muncii

Comisia de muncă a Camerei Deputaților a amânat marți luarea unei decizii referitoare la inițiativele legislative depuse de PNL și USR pentru eliminarea pensiilor speciale. Propunerea de amânare a fost făcută de președintele Comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon. Acesta a spus că înainte de luarea unei decizii este nevoie de un punct de vedere de la Ministerul Muncii pe subiect.

Solicitarea pesedistului a fost aprobată aproape în unanimitate, cu 18 voturi ”pentru ” și 2 abțineri”.

La dezbaterile din Comisia de Muncă au fost prezenți reprezentanții beneficiarilor de pensii speciale, care au solicitat la unison respingerea proiectelor de abrogare a pensiilor speciale.

Ambele inițiative au fost respinse de Senat, iar Camera este forul decizional.

Propun o amânare până când va veni un punct de vedere de la Ministerul Muncii referitor la amendamentele propuse [...] Lăsați guvernul să se pronunțe asupra amendamentelor [...] Nu-i speriați pe oameni că le tăiem pensiile. Poporul trebuie învățat că statul, când își asumă niște obligații, trebuie să se țină de cuvânt. Nu să vină din patru în patru ani să schimbe regulile. Domnul Iohannis a promulgat toate aceste pensii speciale. Ce s-a întâmplat între timp cu el? Probpema în țara asta nu sunt pensiile speciale, ci că pensiile celelalte sunt prea mici. Nu trebuie să avem categorii care să fie transformate în dușmani ai poporului doar de dragul discursului. Toate aceste legi privind pensiile speciale au fost făcute în perioada 2005 – 2008, în guvernare PNL, sau în 2000, pe final de mandat CDR. Sunt categorii de demnitari și parlamentarii care au incompatibilități, care grevează asupra carierei lor. Aceste incompatibilități nu trebuie oare acoperite? Trebuie să lăsăm populismul la o parte, să nu mai vorbim că sunt privilegiați”, a spus Solomon.

Liberalul Dan Vâlceanu a punctat faptul că există două tipuri de pensii: "există două tipuri de pensii: pensii în urma unei contribuții și pensie pentru cei care nu au plătit contribuții, cum sunt militarii. Eu vreau să facem clar distncția: nu poți pentru un om cu studii superioare care a lucrat în condiții grele să îi dăm pe principiul contributivității și altui om, care nu a plătit contribuții, să-i dăm mai mult".

Totodată, Dumitru Coarnă de la Sindicatul Polițiștilor a criticat dur propunerea de eliminare a pensiilor speciale, spunând că aici ar fi vorba despre un statut special care necesită o pensie specială: "noi avem incompatibilități, vorbim de ststut special, asta înseamnă și pensii speciale. De la Alexandru cel Mare încoace, militarii au fost plătiți din bugetul public. Problema de fond este că, dacă vreți să fim scoși din aceste legi, scoatețipne și din sistemul de incompatibilități. Să putem face și noi un ban în plus sâmbăta sau duminica. Pe noi ne discreditați și ne duceți într-o zonă a discriminării. În afară de pensiile speciale ale militarilor, mai sunt vreo 8.000 de oameni, un miliard de lei. Vă rog să respingeți aceste proiecte dee abrogare a pensiilor speciale".

Proiectul USR prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, diplomaților și aviatorilor, dar menținerea celor ale magistraților și militarilor. Cu o condiție însă: pensia specială a judecătorilor, procurorilor și a celor din Armată să fie plafonată la cel mult salariul de bază brut din ultima lună de activitate.

În ceea ce privește inițiativa PNL, aceasta este mult mai drastică. Liberalii propun eliminarea aproape a tuturor pensiilor speciale, cu excepția celor ale militarilor. Vorbim despre eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor, deputaților și funcționarilor publici parlamentari, ale judecătorilor și procurorilor, ale personalului auxiliar al instanțelor și parchetelor, ale polițiștilor, diplomaților, aviatorilor și ale judecătorilor Curții Constituționale.

Inițiatorii celor două proiecte aduc o serie de argumente pentru eliminarea pensiilor speciale. Pe de o parte, spun ei, este inechitabil ca unii români să primească pensii mult mai mari decât alții deși contribuția a fost similară. Apoi, cheltuielile cu pensiile speciale sunt exorbitante: aproximativ 7 miliarde de lei pe an.

În România sunt în jur de 185.000 de persoane care primesc pensii speciale. Dintre acestea, aproape 9.000 sunt civili, aproximativ 76.000 sunt militari, iar restul de circa o sută de mii polițiști și angajați din alte structuri asimilate.

Vezi video mai jos:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.