Klaus Iohannis indică Guvernului Orban să-și angajeze răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi


Klaus Iohannis indică Guvernului Orban să-și angajeze răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

Președintele Klaus Iohannis a participat luni la şedinţa Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România. Înainte de ședință, Klaus Iohannis a declarat că în cazul în care nu se va reuși modificarea legii electorale în sensul alegerilor locale în două tururi prin procedură parlamentară, atunci ar fi rezonabil din partea Guvernului Ludovic Orban să își angajeze răspunderea. 

"Părerea mea este că trebuie să revenim la alegerea primarilor în două tururi. Ştiu că sunt diferite iniţiative legislative în Parlament. Dacă ele nu se realizează în acest sens cred că ar fi o abordare rezonabilă să se meargă cu angajarea răspunderii în Parlament", a spus Iohannis. 

Mai mult, președintele a precizat că le va transmite primarilor municipiilor că dorește alegeri locale în două tururi și un parteneriat real între Guvern și administrația locală. 

"Mesajele pe care le am pentru primarii municipiilor sunt mesaje generale, pe care le voi da şi celorlalţi primari. De exemplu, că îmi doresc ca primarii să fie aleşi în două tururi sau că îmi doresc foarte mult să existe un parteneriat real între administraţia centrală, prin Guvern, şi administraţia locală, astfel încât toţi românii să primească o şansă să trăiască într-o localitate bine pusă la punct. (…) Capitala nu este un oraş bine pus la punct", a conchis Iohannis.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.