Klaus Iohannis anunță că spațiul cosmic va fi domeniu de interes strategic pentru NATO. Rusia a reacționat imediat


Klaus Iohannis anunță că spațiul cosmic va fi domeniu de interes strategic pentru NATO. Rusia a reacționat imediat

Președintele Klaus Iohannis a anunţat că spaţiul cosmic va face parte din preocupările NATO. Şeful statului a explicat că asta presupune evaluarea felului în care poate fi folosit spaţiul cosmic de posibilii adversari şi cum pot aliaţii să contracareze aşa ceva.

„Câteva chestiuni punctuale aş mai sublinia. Una poate surprinzătoare, poate nu, dar am decis împreună că şi spaţiul cosmic va face parte din preocupările NATO pentru securitatea aliaţilor. Este, evident, o nouă parte pentru NATO”, a declarat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

Acesta a explicat şi ce prevede o astfel de preocupare la nivelul NATO.

„Acest lucru prevede să se înceapă, la nivel de NATO, o evaluare a ce şi cum poate fi folosit spaţiul cosmic de posibilii noştri adversari şi cum putem noi să contracarăm şi în ce măsură trebuie să ne pregătim pentru aşa ceva”, a conchis Iohannis, potrivit mediafax.ro.

Alianţa Nord-Atlantică a recunoscut recent spaţiul cosmic drept domeniu strategic de apărare, dar a dat asigurări că nu va plasa arme în spaţiu.

Anunțul făcut de NATO a stârnit imediat o reacție din partea Rusiei. Concret, Kremlinul își exprimă preocuparea față de activităţile spaţiale anunţate de Alianţa Nord-Atlantică, îndemnând statele membre NATO să evite o cursă a înarmării în spaţiul cosmic.

„Declaraţiile de acest fel generează îngrijorare. Planificarea militară elaborată de NATO vizează atingerea supremaţiei în toate domeniile, cu toate consecinţele aferente, precum militarizarea şi escaladarea tensiunilor”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, potrivit tass.com.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.