Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a anunțat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că, începând de săptămâna viitoare, comisarul șef în rezervă Traian Berbeceanu va fi șeful său de cabinet.
"Aşa cum aţi văzut, am încercat să aduc în echipa mea oameni cu care să pot acţiona, să îmi îndeplinesc această misiune nobilă de a fi ministrul Afacerilor Interne", a precizat Marcel Vela în legătură cu numirea lui Berbeceanu
Traian Berbeceanu a fost “Poliţistul anului” în 2007 şi 2013 la categoria “Combaterea Criminalităţii Organizate”.
Accederea lui Berbeceanu în postul de șef de cabinet al ministrului de Interne este un semnal bun pentru reforma instituțiilor precum Poliția Română, respectiv Jandarmeria Română.
În cazul tragediei de la Caracal, Berbeceanu a vorbit despre relația dintre omul de afaceri Remus Rădoi, presupus interlop, și fostul adjunct al IPJ Olt, Nicolae Alexe. Astfel, el a atras atenția că în calitate de om al legii nu ai voie să oferi un favor unui potențial infractor doar pentru că îți furnizează informații: "Linia este foarte simplă. Evident că polițiștii, mai ales cei din combaterea criminalității organizate, își recrutează acei informatori din lumea interlopă, pentru că nu ar putea să obțină informații valoroase de la bibliotecari, cofetari sau alte categorii sociale. Însă există o barieră dincolo de care nu poți să treci. Ca om al legii, nu ai voie, nici moral, nici legal, să oferi un favor unui potențial infractor doar pentru că îți furnizează informații, oricât de bune ar fi ele".
Mai mult, Traian Berbeceanu a criticat adesea ținuta și comportamentul anumitor tineri agenți de poliție. Într-o postare pe Facebook, Berbeceanu le recomanda tinerilor să facă multă mișcare și să-și îmbunătățească calitățile de polițiști, în loc să se preocupe atât de mult de ținută: "Văd tot felul de fotografii cu tineri polițiști în uniformă, frumoși și eleganți de-ți vine să-i iei acasă. Cu ochelari de soare cool, uniforme slim mulate pe pulpe și buci, câte-o vestuță tactică ori antiglonț cambrată pe piept și, musai, cu brațele arcuite pe lângă corp, așa cum vezi numa-n filmele americane. Iar pe fundal, Loganu din dotare.
Măi copii, lăsați feișănu că bătaia doare ca dracu'! Mergeți la sală și pe terenul de sport și munciți până la epuizare, mergeți în poligonul privat și înroșiți țeava la armă, mergeți în poligonul auto și rupeți anvelopele cu exerciții tactice, mergeți, seara târziu, în cartierele rău famate, în cluburile și crâșmele cu probleme dar îmbrăcați civil și fără să vă fâlfâiți legitimațiile. Iar în timpul care vă rămâne, puneți mana pe carte.
Iar după al cincizecilea infractor prins, luați-o de la capăt după aceeași rețetă.
Este doar un sfat!".
De asemenea, comisarul Traian Berbeceanu a reacționat cu duritate pe Facebook, la scurt timp după ce Cristian Amariei – un polițist de 44 de ani din Timiș – a fost ucis în misiune de un fugar dat în urmărire internațională. Berbeceanu îi transmitea fostei ministre de la Interne, Carmen Dan, că regretatul agent nu avea echipament de protecție, la Timiș neajungând încă niciuna dintre miile de veste antiglonț pe care teleormăneanca le-a promis în urmă cu… doi ani, întrucât guvernarea PSD a fost mult, mult mai interesată de mutilarea Justiției, de amnistie, grațiere și de gazarea românilor pașnici în Piața Victoriei: "S-a mai prăpădit un poliţist aflat în misiune, doamna Carmen Dan. De astă dată, împuşcat de un infractor recidivist, urmărit internaţional.
Nu doamnă ministru, colegul nostru nu avea echipament de protecţie, nu era dotat cu vreuna dintre miile de veste antiglonţ promise în urmă cu doi ani.
Nu doamnă ministru, poliţistul ucis şi colegii lui nu erau înarmaţi cu pistoalele de ultimă generaţie promise, ci cu pistoletele Carpaţi, vechi, decalibrate şi absolut neperformante.
Ştim, doamna ministru, că partidul care v-a propulsat în funcţie a risipit energii şi resurse deosebite pentru amnistie, pentru graţiere, pentru reducerea limitelor prescripţiei faptelor penale.
Poate că de aceea, doamnă ministru, nu v-a mai rămas timp să vă gândiţi la poliţiştii înjunghiaţi în gări şi la cei împuşcaţi în misiune, la lipsurile logistice deosebite ale celor care-şi desfăşoară activitatea în stradă.
Ştim însă sigur că vă veţi grăbi cu înaintarea în grad, post mortem, a EROULUI NOSTRU! Gest care nu mai foloseşte nimănui, doamnă ministru...”.