SS, pe făraș? Cristi Danileț invocă motivele pentru care Secția Specială trebuie să dispară


SS, pe făraș? Cristi Danileț invocă motivele pentru care Secția Specială trebuie să dispară

Magistratul Cristi Danileț a fost întrebat luni seară la Digi24 dacă este importantă desființarea Secției Speciale. Cristi Danileț, pentru a susține desființarea SS, a invocat următoarele argumente:

1. România are de respectat angajamentele internaționale.

2. Secția Specială a fost creată pentru a hărțui magistrații, nu pentru a-i responsabiliza.

3. Există cinci forme prin care magistrații sunt trași la răspundere. Nu era nevoie de înființarea SS.

Reiterăm faptul că forurile internaționale pentru justiție au criticat înființarea Secției Speciale sub forma în care se află și în prezent. Vorbim despre Raportul GRECO, Raportul MCV; respectiv expertiza Comisiei de la Veneția. 

Redăm precizările judecătorului Cristi Danileț:

"Da. Bineînțeles, pentru ca România să-și respecte angajamentele internaționale, dacă argumentele magistraților români nu țin. Este o secție creată împotriva tuturor reglementărilor posibile. Este inventată special pentru a hărțui magistrații, nicidecum pentru a-i responsabiliza. Oamenii trebuie să înțeleagă că și fără secție magistrații erau acum trași la răspundere. Avem cinci forme de răspundere a magistraților. Nu era nevoie de o secție specială. (...)

Magistrații au fost deja consultați în aceste zile. Într-o majoritate covârșitoare au solicitat ca această secție să dispară. Bănuiesc că și politicienii, actuala majoritate, își vor îndeplini obligațiile pe care și le-au asumat. Până la urmă este vorba despre respectarea unor angajamente internaționale care nu pot fi negociate".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.